Τρισέ: Η Ελλάδα θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις

Μόνο με το «πράσινο φως» της τρόικας η έκτη δόση, λέει ο Σόιμπλε
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 11:56
UPD:18:26

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η τρόικα, που αναμένεται και πάλι στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, έδωσε στην κυβέρνηση το χρόνο να πάρει τις αποφάσεις που είναι αναγκαίο να ληφθούν.

Την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η τρόικα, που αναμένεται και πάλι στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, έδωσε στην κυβέρνηση το χρόνο να πάρει τις αποφάσεις που είναι αναγκαίο να ληφθούν.

«Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητείται από την κυβέρνηση είναι να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και «τίποτε περισσότερο», όπως είπε.

Σχολίασε επίσης ότι στην Ελλάδα «ξόδευαν περισσότερο από τα έσοδά τους», κάτι που, όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί». «Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή», κατέληξε.

Την ανάγκη άμεσης και συνολικής εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας, επανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την κρίση στην Ευρωζώνη

Η Κομισιόν για την κρίση στην Ευρωζώνη

Ερωτηθείς σχετικά με το ότι η Βουλή της Σλοβακίας δεν πρόκειται να επικυρώσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από το Δεκέμβριο, ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα αυτό τάχιστα, κάτι που όπως είπε, είναι υψίστης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη καθώς και για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι η Ελλάδα θα λάβει την έκτη δόση των δανείων μόνο με το «πράσινο φως» της τρόικας, επιτείνοντας το «θρίλερ» των τελευταίων ημερών σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων.

Κατά τη συζήτηση στη βουλή για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι το ευρώ θα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών αν επιλεγεί αυτή τη στιγμή η λύση του κοινού ευρωομολόγου.

Χαρακτήρισε επίσης λανθασμένους και παραπλανητικούς τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G7 στα τέλη της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν εξέφρασε σήμερα την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που είναι απαραίτητο, προκειμένου να δεχθεί τη βοήθεια των Ευρωπαίων», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο ρ/σ Europe 1.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από μερικές μέρες», δήλωσε, ερωτηθείς εάν με τα σημερινά δεδομένα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει την έκτη δόση.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Μπαρουέν απάντησε πως «έχουμε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις 21 Ιουλίου για τη σωτηρία της, τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, για μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης και τελικά για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μην επανερχόμεθα κάθε φορά».

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, η Γερμανία ξεκίνησε όπως και η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη σημερινή επικύρωση από το γαλλικό κοινοβούλιο του σχεδίου στήριξης για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα αρχίζει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι η ψηφοφορία ίσως γίνει την Τετάρτη, ώστε την Πέμπτη να εξετασθεί από τη Γερουσία.

Η έγκριση του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας θα εξετασθεί στο πλαίσιο της διορθωτικής νομοθεσίας για τα οικονομικά του 2011, η οποία, εκτός από το θέμα της Ελλάδας, περιλαμβάνει και πολλά νέα μέτρα λιτότητας που θέλει να πάρει η γαλλική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος.

Υπολογίζεται ότι το σχέδιο θα ψηφισθεί χωρίς δυσκολία από το σύνολο των βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή.

«Χάος» θα προκαλούσε ενδεχόμενη έξοδος κράτους - μέλους από το ευρώ

Το «απόλυτο χάος» θα προκαλούσε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος η έξοδός του από την ευρωζώνη, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο κορυφαίος αναλυτής της UniCredit, Έρικ Νίλσεν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «σχεδόν αδιανόητο».

REUTERS
Ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη

Ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη

«Οποιαδήποτε σύμβαση βάσει της ελληνικής νομοθεσίας είναι συνομολογημένη σε ευρώ. Κάθε πιστωτής θα είχε απαίτηση από τον οφειλέτη, του οποίου το εισόδημα θα είχε μετατραπεί ξαφνικά σε δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθούσαν χρεοκοπίες και απόλυτο χάος στον ιδιωτικό τομέα», προειδοποιεί η Νίλσεν.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή, πιθανότερη είναι μια έξοδος «από την πίσω πόρτα», κατά το παράδειγμα της Καλιφόρνιας το 2009, όταν η πολιτεία άρχισε να εκδίδει διμερείς δανειακές συμβάσεις στους πιστωτές της (IOU).

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη είναι η άμβλυνση του χάσματος ανάμεσα στον τρόπο που παραδοσιακά κάνει βήματα προόδου η Ευρώπη και την ταχύτητα της προόδου που περιμένουν να δουν οι αγορές», σχολιάζει στο CNBC ο Στίβεν Γκάλο, επικεφαλής της ανάλυσης αγορών από την Schneider Foreign Exchange.

«Η απάντηση δεν είναι η λιτότητα αλλά οι διαθρωτικές αλλαγές», επισημαίνει ο Γκάλο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα