«Παράθυρο» για περισσότερες εξαιρέσεις από την εισφορά αλληλεγγύης

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 12:01
UPD:12:04

Δεν αποκλείει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις για την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Δεν αποκλείει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις για την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 15 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι, μολονότι έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες «σε μεγάλο βαθμό και στο μέτρο του δυνατού καλύπτουν ευαίσθητές κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των μακροχρόνια ανέργων και των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες», «εάν κριθεί κοινωνικά αναγκαίο και οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης των εξαιρέσεων».

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης (πριν να αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας).

Οι δύο βουλευτές είχαν επισημάνει ότι «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έρχεται να μειώσει για μια ακόμη φορά το πενιχρό εισόδημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» και ότι «είναι δεδομένη η αδυναμία μεγάλου αριθμού πολιτών να ανταποκριθεί σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Στην απάντηση του ο κ. Οικονόμου παραθέτει αναλυτικά τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και διευκρινίζει ότι όσες από τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι, ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα