ΚΚΕ: Προτάσεις νόμου για ανεργία και «χαράτσια»

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 12:55
UPD:12:57

Δύο προτάσεις νόμου, για την άμεση προστασία των ανέργων και για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Δύο προτάσεις νόμου, για την άμεση προστασία των ανέργων και για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, κατέθεσε σήμερα το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου, ο Περισσός σημειώνει πως «η καταβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε δόσεις δεν το κάνει λιγότερο εξοντωτικό και απαράδεκτο». «Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανεχτούν τη μονιμοποίησή του. Τα κόλπα, η προπαγάνδα και οι εκβιασμοί της συγκυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Με περισσότερο πείσμα, οργάνωση και αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει η άρνηση πληρωμής και η πάλη για την κατάργησή τους», υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Στην πρώτη πρόταση νόμου ορίζεται μεταξύ άλλων ότι το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, στα 1.120 ευρώ. Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ορίζεται επίσης ότι το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης, κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων, ενώ απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επί πλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

Επιπρόσθετα, κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου, ενώ αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας.

Στη δεύτερη πρόταση νόμου προτείνεται «η αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) των χαρατσιών που επιβλήθηκαν» και συγκεκριμένα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, του τέλους επιτηδεύματος και του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, καθώς και «η κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως επίσης και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών».

Τέλος, προτείνεται η επιστροφή από το κράτος στους πολίτες «ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα