Προσφυγή Κίνας κατά ΕΕ στον ΠΟΕ

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 13:47

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσέφυγε η Κίνα σχετικά με τα μέτρα δασμολόγησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές κινεζικών υποδημάτων στην Ευρώπη.

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή δασμών επί των κινεζικών υποδημάτων, παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Συνεπώς, η Κίνα εκκίνησε επισήμως τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ζήτησε την έναρξη διαβουλεύσεων, «με την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει βάση στις βαθύτατες [κινεζικές] ανησυχίες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, εάν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών εντός 60 ημερών από την έναρξη των διαβουλεύσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα συστήσει όργανο το οποίο και θα αποφανθεί επί της διαφοράς.

Στο πλαίσιο μέτρων αντι-ντάπινγκ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ επικύρωσαν τον Δεκέμβριο την παράταση επί 15 μήνες της δασμολόγησης των υποδημάτων που προέρχονται από το Βιετνάμ και την Κίνα, μία απόφαση που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, αλλά και την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών (όπως η Puma, η Adidas ή η Timberland) που κατασκευάζουν μέρος της παραγωγής τους στην Ασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα