Αλλεπάλληλα ρεκόρ για το spread

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 10:40
UPD:13:24

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, μετά τη δήλωση Γερμανού ειδικού επί θεμάτων προϋπολογισμού ότι το θέμα της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε σήμερα έως τις 687 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το χθεσινό ρεκόρ των 680 μονάδων βάσης.

Στις 10:33 (ώρα Ελλάδος), διαμορφωνόταν στις 645,5 μονάδες βάσης.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deuschlandfunk, ο Γιούργκεν Κόπελιν, ειδικός επί θεμάτων προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του κόμματος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, εκτίμησε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μη λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της.

«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει όχι, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη από ό,τι τις τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Κόπελιν έρχονται τη στιγμή που η γερμανική κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στη στήριξη της Ελλάδας, με το 57% των πολιτών να θεωρεί «κακή απόφαση» την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Μόλις το 33% των Γερμανών δηλώνει θετικό στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 και του γερμανικού ομίλου WELT.

«Γιατί να πληρώσουμε εμείς τις συντάξεις χλιδής των Ελλήνων;» αναφέρει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία κρίνει ότι μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «θα ήταν ό,τι καλύτερο για το δικό μας ευρώ».

«Πολλοί Γερμανοί μόνο να ονειρεύονται μπορούν ένα σύστημα συνταξιοδότησης σαν το ελληνικό», συμπληρώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα