Γ. Παπανδρέου: Μπορούμε να χτίσουμε μια διαφορετική οικονομία

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 11:59
UPD:13:03

«Σήμερα ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για την «ανησυχητική κατάσταση της αγοράς» και παραδέχθηκε πως οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα, δεν το αγνοούμε, ξέρουμε καλά ότι περνούν δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για περαιτέρω μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και για μείωση των φορολογικών συντελεστών, όταν επιτευχθούν πιο σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

«Έχοντας σταθεροποιήσει το οικονομικό περιβάλλον μπορούμε να χτίσουμε μαζί μια διαφορετική οικονομία, να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υστέρησης», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της φοροδιαφυγής. «Στους λίγους μήνες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάταξης έχουμε πετύχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, είμαστε σε σωστό δρόμο, οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο», συμπλήρωσε.

Προανήγγειλε τομές στη συνολική απλοποίηση των διαδικασιών, αδειοδότησης, το κτύπημα της μάστιγας της διαφθοράς και ένα σοβαρό πτωχευτικό δίκαιο.

Κάλεσε επίσης κόμματα και κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την απλοποίηση και την απελευθέρωση των δυνάμεων της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αν και έβλεπε την επιδείνωση της κατάστασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδινε χρήματα απλώς για την εξυπηρέτηση ημετέρων και σε καμία περίπτωση με παραγωγικά κριτήρια.

«Από την μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση», υπογράμμισε, «δίνουμε τιτάνια μάχη, δίνουμε καθημερινά μάχη για ανασύνταξη και ανάταξη της χώρας, αυτό αφορά κατά κύριο λόγο την οικονομική ανάπτυξη και τις ΜμΕ».

«Πρώτο μας καθήκον ήταν να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελληνική οικονομία, να αποτρέψουμε την χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα, ο Πρωθυπουργός κατέληξε: «Σήμερα ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Κλείσιμο της αγοράς «βλέπει» ο Γ. Καρατζαφέρης

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι στην παρούσα στιγμή «μαγαζιά κλείνουν, επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και ένα στα πέντε μαγαζιά έχουν ενοικιαστήριο».

«Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Τόνισε ακόμη ότι «όταν μειώνονται οι μισθοί και αυξάνεται η φορολογία μετά από την επιβάρυνση του νοικοκυριού θα υπάρχει επιβάρυνση στην αγορά».

«Ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει στο 6%», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι ο μικρότερος μισθός και η υψηλότερη φορολογία φέρνουν σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό ακριβότερα προϊόντα. «Αυτό σημαίνει κλείσιμο της αγοράς», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα