Πώληση μονάδων της ΔΕΗ ζητεί η Κομισιόν

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 14:48
UPD:14:54

A- A A+

Την πώληση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν στο Reuters.

«Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πωλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες μέσω διαγωνισμού», ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως αυτό σχετίζεται με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

«Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος στην ελληνική αγορά χονδρικής», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις των κοινοτικών αξιωματούχων για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Όπως γράφει η «Ν», αυτές έγιναν την περασμένη Παρασκευή, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ, ως το μοναδικό μέτρο που, κατά την άποψη των στελεχών της Κομισιόν θα συνέβαλε στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Οι πρώτες άμεσες αντιδράσεις προήλθαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ, τις ΓΕΝΟΠ και «Σπάρτακος», οι οποίες αποκλείουν ακόμη και σκέψεις για πώληση μονάδων ή και δικτύων σε τρίτους, όπως πρότειναν οι κοινοτικοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πρώτης, Νίκο Φωτόπουλο, σε μία τέτοια κίνηση, η αντίδραση των εργαζομένων θα έχει ως αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι και να υπάρξουν επεισόδια, ενώ στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι αντιδράσεις του Σπάρτακου, τα περισσότερα μέλη του οποίου εργάζονται στις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας.

Προτεινόμενα για εσάς