Μέτρα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού αναμένει η Κομισιόν

Απάντηση Ολι Ρεν σε ερώτηση της Ρ. Κράτσα
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 15:17

Συγκεκριμένες δράσεις για την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών στους καταναλωτές αναμένει η Κομισιόν από τη κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ρόδης Κράτσα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Η κ. Κράτσα στην ερώτησή της σημειώνει ότι οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές τιμές κυρίως λόγω της δράσης μεσαζόντων και ολιγοπωλίων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής,

Ο κ. Ρεν απάντησε ότι το μνημόνιο προβλέπει διάφορα μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού, τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών αγορών.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ, όπως είπε, και το δίκτυο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας θα πρέπει να απελευθερωθεί σταδιακά, ιδίως μάλιστα οι τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, με παράλληλη ενίσχυση των αντίστοιχων κανονιστικών φορέων σύμφωνα με τις πολιτικές της Ε.Ε.».

«Παράλληλα, θα πρέπει να θεσπισθεί νομοθεσία ώστε να περιοριστεί το κόστος έκδοσης αδειών καθώς και άλλα κόστη της βιομηχανίας», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν και μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα:

«Το 2010 πρόκειται να ληφθούν σημαντικά μέτρα βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες, ιδίως σε τομείς προτεραιότητας όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο», ανέφερε ακόμη ο επίτροπος. Το 2011, προβλέπεται να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα με την μείωση των πάγιων χρεώσεων και των λοιπών περιορισμών όσον αφορά τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους οδικούς μεταφορείς και τους λογιστές».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα