Λ. Κατσέλη: Με «θρησκευτική ευλάβεια» η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 16:42

Σύμφωνα με την κ. Κάτσελη, πέντε είναι οι πυλώνες δράσεις, για να επιτευχθούν οι στόχοι, προς όφελος όλων των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν καταγράφονται με σειρά σπουδαιότητας, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα.

A- A A+

Το πολύ δύσκολο έργο της σωστής και αποδοτικής εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υλοποιηθεί «με θρησκευτική ευλάβεια» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ομιλία της στο Συνέδριο «The Future of Insurance in Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την κ. Κάτσελη, πέντε είναι οι πυλώνες δράσεις, για να επιτευχθούν οι στόχοι, προς όφελος όλων των Ελλήνων, οι οποίοι, μάλιστα, όπως είπε, δεν καταγράφονται με σειρά σπουδαιότητας, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα:

- Καταπολέμηση της κακοδιαχείρισης των Ταμείων,

- Συνεπής είσπραξη των εισφορών και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,

- Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης,

- Μείωση του λειτουργικού κόστους των ασφαλιστικών Ταμείων και

- Σύσταση δομών πληροφόρησης και υποστήριξης του πολίτη.

Οι δράσεις αυτές ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή, με πρώτη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ, την επόμενη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη δράση στην πλήρη της ανάπτυξη, όταν θα έχει επεκταθεί στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, αναμένεται να εξοικονομήσει δύο δισ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η υπουργός επεσήμανε ότι το επόμενο βήμα, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, προσφέροντας πληροφορίες για τους ασφαλισμένους και τους ανέργους, ενώ προωθείται, εντός του 2011, και η δημιουργία των Κοινωνικών ΚΕΠ, στα οποία θα μπορεί ο πολίτης να βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματά του από υπεύθυνα χείλη.

Αναφερόμενη στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που δημιουργήθηκε, το χαρακτήρισε «δημόσιο, καθολικό, εξορθολογισμένο, δομικά απλουστευμένο, διαφανές και κοινωνικά δίκαιο», γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού μας συστήματος, η βελτίωση της λειτουργίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η σωστή υλοποίηση των νέων αρχών της δημόσιας ασφάλισης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς