Σύσκεψη για ΚΠΣ και ΕΣΠΑ

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 12:45
UPD:13:43

Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το Γ’ ΚΠΣ ολοκληρώνεται με επιτυχία, καθώς στην πλειοψηφία των προγραμμάτων του έχει σημειωθεί η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων. Το γεγονός αυτό θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Γ’ ΚΠΣ, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31-12-2008.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται παράταση έως τις 31-12-2009 για τα προγράμματα των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει την πρόθεση, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, να δοθεί εξάμηνη παράταση για όλα τα κοινοτικά προγράμματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Επίσης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2008 έκλεισε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι δαπάνες του έφθασαν τα 9,6 δις. ευρώ, αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό Προϋπολογισμό.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2009 προβλέπεται επιτάχυνση της χρηματοδότησης από την αρχή του χρόνου, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μία δύσκολη περίοδο, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου, προβλέπεται η άμεση εκταμίευση ποσού 1,7 δις. ευρώ για τα έργα του ΠΔΕ.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η ενεργοποίησή του προχωρεί με ταχείς ρυθμούς. Έχει εξειδικευθεί περίπου το 70% των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και περίπου το 50% των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν ήδη δημοσιευθεί προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων για 47 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 978 εκατ. ευρώ που αφορούν, μεταξύ άλλων, δράσεις ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, μεταφορών, ενέργειας κλπ. Για τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν εκδοθεί 35 προσκλήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.320 εκατ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα