Διυπουργική για Ολυμπιακή

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 11:49
UPD:15:05

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την Ολυμπιακή αναμένεται να ανακοινώσει κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί 7 δεσμευτικές προσφορές για τις τρεις προς πώληση εταιρείες. Δυο αφορούν το πτητικό έργο, τέσσερα την επίγεια εξυπηρέτηση και μια την τεχνική βάση.

Σε περίπτωση που οι προσφορές είναι χαμηλότερες από την αποτίμηση του Δημοσίου για την εταιρεία, είναι πιθανό να ανακοινωθεί παράταση του διαγωνισμού.

Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης εξετάζουν και εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις τόσο με τους υποψηφίους, όσο και με τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να αυξηθεί το προσφερόμενο τίμημα και να μη κριθεί άγονος και ο έκτος κατά σειράν διαγωνισμός, οδηγώντας την εταιρεία σε «εκκαθάριση».

«Δεν γνωρίζω το ύψος της αποτίμησης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να γίνει υγιής, σωστή αποκρατικοποίηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, παραπέμποντας στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής.

Οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εταιρεία πτητικού έργου φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορές δύο σχήματα, για την επίγειας εξυπηρέτησης δεσμευτικές προτάσεις φέρονται να έχουν καταθέσει τέσσερις εταιρίες, ενώ για την Τεχνικής Βάσης φέρεται να έχει καταθέσει δεσμευτική πρόταση ένας μόνο υποψήφιος.

Με βάση τον κατάλογο των υποψηφίων που φέρεται ότι κατέθεσαν προσφορά, μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει για την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, για την οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον σημαντικές επιχειρήσεις του χώρου με τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία πτητικού έργου, απώλεια θεωρείται η έξοδος από τη διαδικασία της Εtihad Αirways, η οποία θεωρούνταν ένα όνομα που θα μπορούσε να στηρίξει την επόμενη μέρα των Ο.Α.

Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες, εξετάζουν τόσο το προσφερόμενο τίμημα, το οποίο είναι χαμηλό, όσο και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Τα ποσά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ οι προσφορές για το πτητικό έργο δεν ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, μόνο τα αεροσκάφη της εταιρείας αποτιμώνται σε περίπου 120 εκατ. δολάρια, ενώ στην προίκα των Ο.Α. περιλαμβάνονται 10 χρυσοφόρα slots σε αεροδρόμια, με αξία περίπου 30 εκατ. ευρώ, όπως και το διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα και όνομα της εταιρείας.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση, με τους πιλότους της Ολυμπιακής να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν σχέδιο διάσωσης της εταιρείας αμέσως μετά τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Δήλωση Ευ. Αντώναρου

Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η σωστή και αποτελεσματική αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, παραπέμποντας στην απογευματινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «τεραστίου μεγέθους εκκολαπτόμενο σκάνδαλο», δίνοντας προθεσμία 24ωρών στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την ακριβή επίσημη αποτίμηση της εταιρείας και των προς πώληση στοιχείων της, καθώς και σε ποιον συμβολαιογράφο ή άλλη αρχή και σε ποιο χρόνο έχουν κατατεθεί επισήμως τα στοιχεία της αποτίμησης.

Ο Συνασπισμός ζητεί την αναστολή της ιδιωτικοποίησης της Ο.Α., με το βουλευτή Παν. Λαφαζάνη να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2009 δεν αναγράφει τίποτα για τα κονδύλια αποζημίωσης των εργαζομένων της Ο.Α. προς τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ με βάση το νόμο 3717/08.

Athens Airways

Ηδη, η μία εκ των δύο εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πτητικό έργο η Athens Airways επιβεβαίωσε στο Reuters ότι κατέθεσε προσφορά από κοινού με την αμερικανική εταιρεία charter SkyOne.

Η Athens Airways, η οποία συστάθηκε πρόσφατα, ξεκίνησε δρομολόγια το περασμένο Σάββατο από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη, με ένα αεροσκάφος 49 θέσεων, Embraer ERJ-145, που παρέλαβε το Δεκέμβριο, ενώ θα παραλάβει τρία ακόμη το Μάρτιο. Η SkyOne εκτελεί δρομολόγια σε Ευρώπη και Ασία με αεροσκάφη τύπου Boeing και VIP jets. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άλλη εταιρεία είναι η Chrysler Aviation, του Ελληνοαμερικάνου Στέλιου Ράπη.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα