ΔΕΗ: Διαφορετικός τρόπος υπολογισμού κιλοβατώρας

Για τους καταναλωτές υψηλής τάσης
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 10:37

Στη διαμόρφωση δύο διαφορετικών τρόπων υπολογισμού τιμής κιλοβατώρας για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, προσανατολίζεται η ΔΕΗ. Πρόκειται για περίπου 25 καταναλωτές που μέχρι το 2007 τιμολογούνταν με βάση το τιμολόγιο Α150 το οποίο έχει καταργηθεί.

Σχετική μελέτη για την τιμολόγηση αυτών των καταναλωτών, ανέθεσε η ΔΕΗ στην εταιρεία ΙΡΑ, ενώ τα βασικά της συμπεράσματα παρουσιάστηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ένα από τα δύο τιμολόγια θα είναι σταθερό και το δεύτερο μεταβαλλόμενο, ενώ από την έρευνα μεταξύ των καταναλωτών υψηλής τάσης που έκανε η εταιρεία, με εξαίρεση τη ΛΑΡΚΟ και το Αλουμίνιον που επιθυμούν μεταβαλλόμενο τιμολόγιο, οι υπόλοιποι επιθυμούν το σταθερό. Από την πλευρά της η ΔΕΗ προτίθεται να θέσει τα δύο αυτά τιμολόγια σε διαβούλευση, ώστε να διατυπωθούν οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων, όπως και των συλλογικών φορέων της βιομηχανίας.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ επιδιώκει να ξεπεράσει και τις εκκρεμότητες που υφίστανται με τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα που είναι η ΛΑΡΚΟ και το Αλουμίνιο, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας στις δύο μεταλλουργίες (νικελίου και αλουμίνιου) συμμετέχει στο κόστος παραγωγής με ποσοστό γύρω στο 40%.

Γενικότερα, πάντως, η τιμολόγηση του ηλεκτρικού για την εγχώρια μεταποίηση, είναι θέμα που απασχολεί, την κυβέρνηση και τους συλλογικούς φορείς της βιομηχανίας, καθώς λειτουργεί επιβαρυντικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους κλάδους αλουμινίου και νικελίου που στηρίζονται στις δύο εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες, απασχολούνται αμέσως ή εμμέσως, περίπου 40.000 εργαζόμενοι.

Μ.ΚΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ
  • ΔΕΗ

Σχολιασμένα