Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ζητεί η ΓΣΕΕ

Επιστολή σε Γ. Παπαθανασίου - Φ. Πετραλιά
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 14:20
UPD:14:23

Την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης σε κατηγορίες εργαζομένων, τους οποίους, όπως αναφέρει, δεν συμπεριλαμβάνει η πρόσφατη ρύθμιση για τη χορήγησή του, αν και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα, ζητεί η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στην υπουργό Απασχόλησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Θέμα: Εφαρμογή κοινωνικών ρυθμίσεων στις ασθενείς οικονομικά ομάδες.

Κυρία Υπουργέ

Κύριε Υπουργέ,

«Η πρόσφατη ρύθμιση του άρθρου 90 του Ν. 3746/2009 για το Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής θεσπίστηκε σε μία οικονομική και κοινωνική συγκυρία, που αναδεικνύει καθημερινά με τον πιο εμφανή τρόπο το κοινωνικό αίτημα άμεσης στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων όλων των κατηγοριών τόσο με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, όσο και με την καταβολή επαρκούς ποσού επιδόματος θέρμανσης.

Δεδομένης της κοινωνικής σπουδαιότητας και αναγκαιότητας της άμεσης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και ενόψει έκδοσης της ΚΥΑ στην οποία παραπέμπει η παρ. 4 του άρθρου αυτού, λαμβάνοντας δε υπ’όψιν και τη σχετική ρύθμιση του άρθρου 21 του Ν. 2873/2000, κρίνεται εύλογη, δίκαιη και ανταποκρινόμενη στο σκοπό των ρυθμίσεων αυτών η επέκταση της εφαρμογής της σχετικής διάταξης και στις λοιπές ασθενείς οικονομικά ομάδες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους που αναφέρει η ως άνω διάταξη.

»Ενδεικτικά αναφέρουμε την εύλογη ανάγκη κάλυψης από την ως άνω ρύθμιση κατ’ελάχιστο:

α) των αμειβόμενων βάσει της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.),

β) των ανέργων ανεξαρτήτως φορέα καταγραφής τους (πχ των ανέργων ναυτικών, άνεργων εργατών γης που δεν καταγράφονται στον ΟΑΕΔ λόγω της ασφάλισής τους στον ΟΓΑ),

γ) των ευρισκόμενων σε κατάσταση ανεργίας εξαιτίας νόμιμης επίσχεσης εργασίας,

δ) των εγγεγραμένων ανέργων που μετέχουν σε προγράμματα μετεκπαίδευσης, χωρίς να χάνουν όμως την ιδιότητα του ανέργου (πχ των άνεργων μετεκπαιδευομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων).

»Η κάλυψη των ως άνω κατηγοριών αποτελεί ελάχιστο μέτρο κοινωνικής μέριμνας υπέρ των ασθενών οικονομικά ομάδων, μέριμνα η οποία θα έπρεπε κατ’αρχάς να καλύπτει όλους τους ευρισκόμενους κάτω του αφορολογήτου ορίου, θέση η οποία έχει τεθεί υπ΄όψιν σας στο πλαίσιο των θέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα