Αναβάλλεται το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον»

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009 14:38
UPD:18/10/2009 16:09

Αναβάλλεται, προς το παρόν τουλάχιστον, η εφαρμογή του αναμενόμενου εδώ και μήνες προγράμματος «εξοικονομώ κατ' οίκον», μέσω του οποίου θα επιδοτούνταν η τοποθέτηση μονώσεων και η αντικατάσταση κουφωμάτων, σε κατοικίες προ του 1980.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο λόγος είναι ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε, με βάση τα όσα διέρρευσαν σχετικά, ότι πέραν της αρχικής προετοιμασίας του σχεδίου, δεν είχε προβλεφθεί η δέσμευση των απαραίτητων ποσών ανά περιφέρεια.

Το γεγονός αυτό επέβαλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναστείλει την έναρξη του προγράμματος, έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς χρηματοδότησης, για το οποίο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα απαιτηθούν άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε εξασφαλίσει μόνον προφορικές δεσμεύσεις των γενικών γραμματέων των 13 Περιφερειών, ότι θα διαθέσουν τα απαραίτητα ποσά, από τα κονδύλια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Ωστόσο η προκήρυξη των εκλογών που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης του προγράμματος και της έναρξης, όπως και η επικείμενη αντικατάσταση των γενικών γραμματέων, δείχνουν ότι λειτούργησαν διαλυτικά στην προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την εξασφάλιση των πιστώσεων.

Αντιδράσεις

Στην προοπτική αναστολής του προγράμματος, «εξοικονόμηση κατ' οίκον», αντέδρασαν οι βουλευτές κ. Κωστής Χατζηδάκης και Κωστής Μουσουρούλης, οι οποίοι στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αντιστοίχως υπουργός και γενικός γραμματέας Ανάπτυξης.

Σε κοινή του δήλωση επισημαίνουν τα εξής:

«Οι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" φαίνεται ότι αγνοούν παντελώς το ΕΣΠΑ και τις διαδικασίες ωρίμανσης ενός Προγράμματος.

Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα έπαψε από την 1/1/2007 να έχει τους ίδιους κανόνες χρηματοδότησης σε κάθε Περιφέρεια. Συνεπώς, τα Προγράμματα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη νέα, εγκεκριμένη από την Ε.Ε., αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ την οποία οφείλουν να μάθουν άμεσα.

Η Ν.Δ. είχε ολοκληρώσει τη μελέτη, το σχεδιασμό και την ανοικτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το Πρόγραμμα αυτό και είχε προχωρήσει στην ωρίμανσή του (σύνταξη απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης, επεξεργασία Οδηγού Εφαρμογής Προγράμματος, τεχνικές προδιαγραφές, σχεδιασμό υποστηρικτικών έργων κλπ).

Παράλληλα είχε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για τη δέσμευση των πόρων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σε όλους εκτός από τα νεοφώτιστα στελέχη της κυβέρνησης».

Το ΥΠΕΚΑ

Στους κ. Χατζηδάκη και Μουσουρούλη, απάντησε ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης δηλώνοντας τα εξής:

«Στο επίσημο κοινό Ενημερωτικό Σημείωμα που μου απεστάλη στις 12 Οκτωβρίου από τους προϊσταμένους των δύο συναρμόδιων υπηρεσιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ, επισημαίνονται τα ακόλουθα.

* «Ο προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ (οι πόροι δεν έχουν διασφαλιστεί) και έχει προταθεί να κατανεμηθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας»

* «Για την προκήρυξη της δράσης απαιτείται: α) διασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότηση της δράσης και ειδικότερα προώθηση πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των Γ.Γ. Περιφερειών για τη μεταφορά πόρων από άλλους τομείς στον τομέα της Ενέργειας».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα «το σύνολο των πόρων που είναι διαθέσιμοι στα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ΕΣΠΑ για έργα στον τομέα της ενέργειας είναι 823,2 εκατ. ευρώ, με βάση την κάτωθι ανάλυση…. : 8) 49,71 εκατ. ευρώ για έργα για ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας».

Ανασφάλεια σε επιχειρήσεις

Η προοπτική αναστολής του προγράμματος έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανασφάλεια σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διάθεση και εγκατάσταση σύγχρονων κουφωμάτων αλουμινίου, μονωτικών υλικών, βαφών, λεβήτων και καυτήρων κεντρικής θέρμανσης.

Οπως επισημαίνουν στη «Ν» επαγγελματίες των κλάδων, εν όψει έναρξης του προγράμματος, το οποίο ας σημειωθεί είχε αναγγελθεί από την αρχή του χρόνου, οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες και αποθεματοποίηση εμπορευμάτων, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι συγκεκριμένες αγορές δεν κινούνταν εν όψει της 1ης Νοεμβρίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα