Συνάντηση ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ για τα εργασιακά

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 19:01

Συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκειά της ήρθη η παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με το ΣΕΒ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα ξεκινήσουν διά της κανονικής οδού.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι τέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την απασχόληση, την ανεργία, τις απολύσεις και τις μεθόδους που βλάπτουν σοβαρά την απασχόληση. «Θα συναντηθούμε τις προσεχείς εβδομάδες για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση, με στόχο να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη για να αναθερμανθεί η αγορά».

Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν κοινές θέσεις με τους εργοδότες στο διάλογο για το ασφαλιστικό ή / και το φορολογικό «στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ότι «πρωταρχικό συμφέρον των κοινωνικών εταίρων είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη βάση των πολλών που μας ενώνουν και όχι των ελάχιστων που μπορεί να μας διχάσουν». Ο ΣΕΒ προτείνει «κοινωνικό συμβόλαιο» για νέο μοντέλο ανάπτυξης, μέτρα - ανάχωμα στα λουκέτα και τις απολύσεις, ενσωμάτωση της αδήλωτης απασχόλησης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. «Είπαμε στη ΓΣΕΕ ότι αν εμείς λέμε όχι στα λουκέτα και εσείς λέτε όχι στις απολύσεις, κάνουμε διάλογο κωφών. Πρέπει από κοινού να πούμε ούτε λουκέτα ούτε απολύσεις», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Διευκρίνισε ότι η πρόσκληση του ΣΕΒ σε διάλογο δεν συνιστά καταγγελία της συλλογικής σύμβασης αλλά «διεύρυνση της συνήθους διαδικασίας λόγω εκτάκτων συνθηκών». Μαζί, κατέληξε, μπορούμε να χαράξουμε κοινή γραμμή άμυνας και συνεργασίας ώστε η τελευταία υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας να μη σημάνει υποβάθμιση της δουλειάς μας.

Στη μείωση του εισοδήματος, τα λουκέτα, την υποχώρηση των επενδύσεων και την έξαρση των ακάλυπτων επιταγών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ενώ την ανάγκη να υπάρξει και κοινωνική εκτός από αριθμητική προσέγγιση στη νέα Σύμβαση τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπέρ του παγώματος των μισθών αλλά υπέρ της τόνωσης της κατανάλωσης μέσω αυξήσεων.

Ομάδα μελών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ μετά τη λήξη της συνάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα