ΣΕΒ: Κείμενο αρχών στους κοινωνικούς εταίρους

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 18:11

Κείμενο αρχών στη ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ απέστειλε σήμερα ο ΣΕΒ. Στο κείμενο τονίζεται ότι ο ΣΕΒ θα συζητήσει με καλή πίστη όλα τα θέματα που έχει θέσει η ΓΣΕΕ, προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις με αίσθημα ευθύνης και με στόχο την επιτυχή κατάληξή τους.

Η ατζέντα, όμως, πρέπει να επεκταθεί προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της αγοράς εργασίας, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, των οικονομικών ανισοτήτων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Ο περιορισμός των συνομιλιών σε στενά συντεχνιακά επίπεδα δεν δίνει λύσεις και ουσιαστική διέξοδο στα σύγχρονα προβλήματα των δυνάμεων εργασίας, υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Το πλαίσιο αρχών του ΣΕΒ ενόψει των συνομιλιών για την ΕΓΣΣΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων:

Ειδικά μέτρα ενθάρρυνσης της απασχόλησης – ιδιαίτερα για τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις γυναίκες.

Θέσπιση πραγματικών και μόνιμων παροχών προς τους εργαζόμενους, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς (δια βίου εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, αντιμετώπιση του εργασιακού στρες, συμμετοχή στα κέρδη κ.λπ.).

Ενίσχυση της «απασχολησιμότητας», όπως επιβάλλουν οι νέες συνθήκες της οικονομίας.

Μέτρα για αποδοτική χρήση των κοινωνικών δαπανών και εκσυγχρονισμό του συνόλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην απασχόληση και την ανεργία –(ΟΑΕΔ, ΛΑΕΚ, ΙΚΑ, ΟΜΕΔ, ΕΣΣΕΕΚΑ) με στόχο την καλύτερη διαχείριση και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δημιουργία μόνιμου βήματος συνεργασίας κοινωνικών εταίρων.

Το πλαίσιο αρχών του ΣΕΒ συνοδεύει μία προσωπική επιστολή του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννη Παναγόπουλο και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «μαζί μπορούμε να καταστήσουμε το τραπέζι διαλόγου για την ΕΓΣΣΕ, πεδίο έμπρακτης απόδειξης της κοινής μας βούλησης και συνευθύνης για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο σχετικά με το πλαίσιο αρχών του ΣΕΒ http://www.sev.org.gr/Uploads/pdf/SIBARATAXI_GIA_ANAPTIXI_APASXOLISI.pdfΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα