Μυτιληναίος: Σε λειτουργία η μονάδα συμπαραγωγής της Endesa Hellas

Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 10:43

Αποδεκτή έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου, η γνωμοδότηση και η σχετική θετική εισήγηση της ΡΑΕ για την ένταξη της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στο ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, ο σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 334 MW, «αποτελεί μία καινοτόμο επένδυση στον ελληνικό ενεργειακό χώρο, καθώς είναι η μοναδική μεγάλη συμπαραγωγή στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η τεχνολογία των αεριοστροβίλων με λέβητα ανάκτησης θερμότητας (GT+HRSG) που υλοποιήθηκε για τον σταθμό συμπαραγωγής, σε συνδυασμό με τη χρήση μονάδας ατμοστροβίλου-λέβητα διπλού καυσίμου, επιτυγχάνει, σύμφωνα με την εταιρεία, τόσο την κάλυψη των αναγκών σε ατμό όλων των βαθμίδων πίεσης του βιομηχανικού συγκροτήματος του Αλουμινίου, όσο και την έγχυση σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας προς το Σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσω δύο υψηλής απόδοσης μονάδων αεριοστροβίλων – γεννητριών της General Electric (9E/PG9171E) και μίας μονάδας ατμοστροβίλου – γεννήτριας και εγχύεται σε υφιστάμενο υποσταθμό της ΔΕΗ ΑΕ. O απαιτούμενος ατμός για την παραγωγική διαδικασία της αλουμίνας του βιομηχανικού συγκροτήματος του Αλουμινίου παράγεται από δύο λέβητες ανάκτησης θερμότητας ALSTOM, με εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που περιέχεται στα εκπεμπόμενα καυσαέρια των αεριοστροβίλων του συστήματος και από ατμοστρόβιλο εκτόνωσης.

«Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της ΜΕΤΚΑ που κατασκεύασε το έργο, της ENDESA HELLAS που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας, καθώς και το τεχνικό προσωπικό όλων των εταιρςιών που προμήθευσαν τον τεχνικό εξοπλισμό ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού (commissioning), με σκοπό, στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που απομένουν, να καταστεί δυνατή η υποστήριξη του Συστήματος τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες», επισημαίνει ο όμιλος Μυτιληναίου.

Όπως διευκρινίζει, η εν λόγω μονάδα είναι το τελευταίο ενεργειακό στοιχείο ενεργητικού (asset) του ομίλου που εισφέρεται στην Endesa Hellas, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου 2008.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ

Σχολιασμένα