Νέο σχέδιο διάσωσης αναζητά ο Πόλσον

Θα το καταρτίσει το ταχύτερο δυνατόν
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 06:37
UPD:09:37

Νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών δήλωσε ότι θα καταρτίσει το ταχύτερο δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, μετά την απόρριψη του σχεδίου του, ύψους 700 δισ. δολαρίων, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 228 ψήφους κατά έναντι 205 ψήφων υπέρ. Το σχέδιο σωτηρίας της Wall Street καταψήφισε η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Την απογοήτευσή του από την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους - ο οποίος θα προβεί σε δηλώσεις για το σχέδιο διάσωσης αργότερα σήμερα (15:45 ώρα Ελλάδας) - αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Η απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση τις αγορές. Στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε κατά 6,98%, ενώ ο Nasdaq κατά 9,14%. Απώλειες κατέγραψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε έως 4,7% φθάνοντας στις 11.187,74 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Bank of Japan (BoJ) ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την εγχώρια τραπεζική αγορά με έκτακτη "ένεση ρευστότητας" ύψους 13 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, νέες επιβαρύνσεις επιφέρει στους Ελληνες δανειολήπτες η εκτίναξη του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου στο 5,237%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995, από 5,142% που ήταν την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι με το εν λόγω επιτόκιο είναι συνδεδεμένα τα δάνεια των περισσότερων καταναλωτών. Το επιτόκιο έξι μηνών, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του έτους, ανήλθε σε 5,315% από 5,290%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από το 85% των δανείων καλύπτεται από καταθέσεις και επομένως δεν εξαρτώνται σε μεγάλη έκταση από τις κεφαλαιαγορές.

Η αρνητική ψήφος του αμερικανικού Κογκρέσου για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών επηρέασε αρνητικά και τις τιμές του αργού πετρελαίου και του μπρεντ που υποχώρησαν σημαντικά. Το αργό υποχώρησε χθες κατά 10,52 δολάρια το βαρέλι, ποσοστό 9,8%, φθάνοντας στα 96,37 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ έκλεισε στα 96,35 δολ. το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα