Επιβράδυνση πληθωρισμού - Ράλι στην Wall

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 23:31
UPD:23:44
REUTERS/Brendan McDermid

Σε ράλι επιδόθηκε η Wall Street στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση τον Ιούλιο. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 535,10 μονάδες ή 1,63%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,13%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαίου, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,9%, στο καλύτερο κλείσιμο από τα τέλη Απριλίου.

O S&P 500 καταγράφει τώρα κέρδη 15% από τα χαμηλά των μέσων Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός έφθασε στην κορύφωσή του και η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Αφού διολίσθησε σε bear market, o S&P 500 έχει περιορίσει τις απώλειές του για το 2022 στο 12%. Ο δείκτης απέχει 13% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε τον Ιανουάριο. 

O βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο αυξήθηκε 8,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ παρέμεινε στάσιμος σε μηνιαία βάση, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν αύξηση 8,7% και 0,2% αντίστοιχα. 

Μικρότερη του αναμενομένου ήταν και η αύξηση του δομικού πληθυσμού, που εξαιρεί τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας. 

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για την Fed  ειδικά από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι μεταβατικός...Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, η Fed ενδεχομένως να αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της», είπε η Νάνσι Ντέιβις της Quadratic Capital Management. 

 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα