Νορβηγία: Ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ρεύματος στην Ευρώπη

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 07:58
UPD:07:59
REUTERS/Ints Kalnins

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αν παραμείνουν χαμηλά τα επίπεδα του νερού στις μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα πρώιμο σημάδι των δοκιμασιών που θα αντιμετωπίσει η αλληλεγγύη στην ήπειρα αυτόν τον χειμώνα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση, σχολιάζει το Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι καθώς επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, οποιοσδήποτε περιορισμός θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τις χώρες που βασίζονται στη φθηνή νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η Νορβηγία παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από τους τεράστιους υδροηλεκτρικούς πόρους της. Ιστορικά, ήταν σε θέση να εξάγει ένα τεράστιο πλεόνασμα και εξακολουθεί να έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Ωστόσο, μετά από μια περίοδο ξηρασίας οι ταμιευτήρες στην περιοχή που επηρεάστηκε περισσότερο βρίσκονται στο 49,3%, σε σύγκριση με τη διάμεση τιμή 74,9% για την περίοδο 2000-19.

Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, στέλνοντας περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής της στους γείτονές της, αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στη νότια Νορβηγία αναγκάζουν την κυβέρνηση να δράσει τώρα για να αποτρέψει εγχώριες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Τεργέ Όσλαντ, η αναπλήρωση των ταμιευτήρων θα έχει προτεραιότητα έναντι της παραγωγής ενέργειας, όταν τα επίπεδα πέσουν κάτω από τους μέσους όρους της εποχής.

«Στην πράξη, αυτό θα περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου που περιορίζουν τη δυνατότητα εξαγωγής σε περίπτωση χαμηλής πλήρωσης δεξαμενής», συνέχισε ο υπουργός.

Το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη το πλαίσιο ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς ενέργειας της Ευρώπης και οι κανόνες της ορίζουν ότι οι χώρες δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τις ροές προς τους γείτονες για παρατεταμένες περιόδους. Οι περικοπές επιτρέπονται μόνο εάν δηλωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και το λόμπι των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της χώρας δηλώνει ότι τυχόν περιορισμοί στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πληροφορίες από BloombergΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα