ΕΚΤ: Μόνο 1 στους 5 Ευρωπαίους αποταμίευσε στην πανδημία

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 13:06
UPD:13:15
EPA/IAN LANGSDON

Η περίοδος των lockdown στην πανδημία και η αβεβαιότητα με την οποία σφραγίστηκε, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, το μέγεθος των οποίων ωστόσο αμφισβητεί ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Ειδικότερα, σύμφνα με την ΕΚΤ, μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών των χωρών της Ευρωζώνης συσσώρευσαν καταθέσεις στην πανδημία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα δεν έχουν επιπλέον αποθεματικό έναντι του πληθωρισμού. 

Η ανάλυση, είναι μια προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ, βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής το 2020 και το 2021. Διαπιστώθηκε ότι το 20% είδε αύξηση στις αποταμιεύσεις του και το 16% είδε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα στοιχεία αυτά σχετικά με τις «αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μποούν επομένως να περιορίσουν τον βαθμό στον οποίο αυτές οι καταθέσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», καταλήγουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα