Πυρκαγιές: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 12:13
UPD:12:23
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και δικαιώματα των εργαζομένων σε συνθήκες ανωτέρας βίας δίνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα