Ευρώ: Σύντομα στα 0,9 δολάρια;

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 10:06
UPD:10:08
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Η πορεία του ευρώ το τελευταίο διάστημα ήταν αξιοσημείωτη, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να φτάνει στο  ένα προς ένα την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πάθη, ωστόσο, του ευρωπαϊκού νομίσματος φαίνεται ότι δεν θα τελειώσουν εδώ.Τουλάχιστον αυτό πιστεύει το 69% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το  69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα θα πέσει στα 0,9 δολάρια αντί να επιστρέψει στα 1,1 δολάρια.  

Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν εκφράσει οι αναλυτές της Nomura, της UBS και της BCA Research, οι οποίοι βλέπουν ότι στο χειρότερο σενάριο το ευρώ θα πέφτει έως και 0,90 δολάρια μέχρι το χειμώνα, υποδεικνύοντας ότι μια ύφεση είναι πιο πιθανή από μια ανάκαμψη.

Μόνο το 16% των 792 επενδυτών και αναλυτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα Pulse άλλωστε εκτιμά ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα καταφέρει να αποφύγει την οικονομική ύφεση μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

Παράλληλα, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, με την πολιτική καταιγίδα στην Ιταλία που μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα εποχή «κατακερματισμού» της αγοράς. Περίπου το 21% των αναγνωστών του MLIV θεωρεί ότι προτού παρέμβει η ΕΚΤ το χάσμα των αποδόσεων μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερμανικου ομολόγου θα εκτιναχθεί σε πάνω από 500 μονάδες βάσης - το υψηλότερο από την κρίση χρέους του 2012. Συνολικά, το 41% ​​των ερωτηθέντων βλέπει κρίση χρέους μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

«Εάν η πολιτική κατάσταση γίνει εχθρική και η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δεν μπορεί να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πορεία προς τα εμπρός, δεν μπορεί ρεαλιστικά να αναμένεται η παρέμβαση της ΕΚΤ», αναφέρει από την πλευρά του το Bloomberg Economics. «Δεδομένου ότι θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, το αποτέλεσμα θα ήταν κατακερματισμός -- και ενδεχομένως μια κρίση».

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στο MLIV βλέπουν την ΕΚΤ να παρεμβαίνει όταν το ασφάλιστρο απόδοσης της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας φτάσει τις 450 μονάδες βάσης ή περισσότερο -- πολύ πέρα ​​από το όριο των 250 μονάδων βάσης που ανέφεραν οι αναλυτές νωρίτερα φέτος.

Τα καλά νέα είναι ότι το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν αναμένει κρίση χρέους στην Ευρωζώνη τους επόμενους έξι μήνες. Η πλειοψηφία βλέπει τη διακοπή του ρωσικού αερίου ως τον πιο πιθανό καταλύτη σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά. Μόνο το 18% ανέφερε το εργαλείο κατά του κατακερματισμού από την ΕΚΤ ως την άμεση αιτία για οποιαδήποτε κρίση χρέους.

Σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, τα τρία πέμπτα των ερωτηθέντων βλέπουν την ΕΚΤ να «παγώνει» τις αυξήσεις επιτοκίων, θεωρώντας ότι οι αξιωματούχοι θα απέφευγαν να επιδεινώσουν μια ύφεση σε περίπτωση τέτοιου ενεργειακού σοκ.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα