Τουρκία: Κοντά στο 80% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 10:24
UPD:10:37
REUTERS/MURAD SEZER

Στο 78,6% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ανέλθει στο 73,5%​.

Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση από το 1998, την οποία επηρέσασαν σημαντικά η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg, για παράδειγμα, ήταν 79,95%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,95%. 

Ο Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει την ευρέως αποδεκτή άποψη μεταξύ των οικονομολόγων ότι η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει τον πληθωρισμό, πίεσε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο πολύ κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.  Ως αποτέλεσμα, η λίρα έχει χάσει το 48% της αξίας της έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες. Η βουτιά του νομίσματος ήταν ο κύριος μοχλός των αυξήσεων των τιμών σε μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές, ιδιαίτερα την ενέργεια.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων στον απόηχο της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγες μέρες αφότου οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα αύξηση 30% στον κατώτατο μισθό, η οποία ήρθε έξι μήνες μετά την αύξηση του βασικού μισθού κατά 50%.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα