Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μέσα στον Ιούλιο

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 23:08
UPD:02/07/2022 03:45
EPA/MARTIN DIVISEK

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν, με στόχο οι  χώρες-μέλη της ΕΕ να απαλλαγούν από την ανάγκη της ρωσικής ενέργειας,  αναμένεται να ανακοινωθεί  εντός του μήνα, όπως προανήγγειλε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Πρόκειται για μια «συγκεκριμένη πρόταση» για το από πού μπορεί να περικοπεί ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός  «με έξυπνο τρόπο», αλλα και για το πώς θα συσπειρωθούν οι χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πιέσεις στον εφοδιασμό.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας την, στο Λιτόμισλ της Τσεχίας,  που ανέλαβε  την προεδρία της ΕΕ, ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία θα βασιστεί στις στις υπάρχουσες κινήσεις της ΕΕ για την εξάλειψη του ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα συνδράμει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. 

 «Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλές. Οι άνθρωποι — δικαίως — περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι γι αυτό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου για πρώτη φορά στην ιστορία της εισήγαγε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ.

Ο Μπιρολ κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο 1ος μήνας στην ιστορία, κατά τον οποίο η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία» έγραψε ο  Μπιρόλ σε ανάρτηση του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι «η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα»

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα