Φορολογικές Δηλώσεις: Όλο και πιο κοντά στην παράταση υποβολής

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 06:52
UPD:07:17
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Οι χαμηλές ταχύτητες υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις έντεκα ημέρες μέχρι τις 30 Ιούνιου, που είναι η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, αρχίζουν και προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο. Ο αριθμός που έχει επιβληθεί έως σήμερα μόλις που ξεπερνά τα 3,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν.

Από την άλλη εντείνονται οι πιέσεις και τα αιτήματα από λογιστές για παράταση της προθεσμίας υποβολής. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να κινηθεί σε πιο «αυστηρή» γραμμή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές και χωρίς να επηρεαστεί η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης ή εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος στις 29 Ιουλίου.

Αν και  φέτος η διαδικασία ξεκίνησε πολύ νωρίς. ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 3,12 εκατ. φορολογικές δηλώσεις κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμη περίπου 3,3 εκατομμύρια. Σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή σε αρκετές περιπτώσεις επιστροφή φόρου. Αντίθετα περίπου των 30% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Όσοι ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%, είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 29 Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Παράλληλα μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και να πληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις.  

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έως το τέλος Ιουνίου υπάρχει μία συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Πρόκειται για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και ανήκουν στην κατηγορία των δικαιούχων της αναδρομικής ενίσχυσης των αυξήσεων στο ρεύμα. Κι αυτό καθώς για να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021.

Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων είναι όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, είναι γονείς ή φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία. Επίσης, το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι έχουν λάθη ή παραλείψεις σε σχέση με τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα