Χρηματιστήριο: Καθίζηση 4,6% του Γενικού Δείκτη

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 17:24
UPD:17:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βουτιά 4,6% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 822 μονάδες, ενώ sell off 5,9% σημείωσαν οι τράπεζες. Ισχυρές απώλειες για τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips με τον Μυτιληναίο στο -7%, και τη ΔΕΗ στο -4,5%.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να οδηγήσουν στελέχη της Federal Reserve να εξετάσουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, εκπλήσσοντας τις αγορές.

Οι αξιωματούχοι, είχαν δηλώσει ότι ήταν έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτή την εβδομάδα και ξανά στη συνάντησή τους τον Ιούλιο. Αλλά είχαν επίσης πει ότι οι προοπτικές τους εξαρτώνται από την εξέλιξη της οικονομίας όπως περίμεναν. Η έκθεση για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας από το Υπουργείο Εργασίας έδειξε μεγαλύτερο άλμα στις τιμές τον Μάιο από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι.

Αναλυτικά, στο ταμπλό στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική και  Πειραιώς -7%. Ακολούθησαν Eurobank και Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο Μυτιληναίος -7% και ακολούθησαν Lamda -6%,  Motor Oil -5%. Απώλειες -5% για Coca Cola και ΟΤΕ.

Πτώση και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν ασταθείς την Τρίτη μετά τo sell off στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ασκήσουν επιθετική νομισματική πολιτική με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,33%. Οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 1,5% ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν 0,7%. Με οριακές μεταβολές ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια σημείωσαν αναταράξεις τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην πιθανότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα