Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Προτάσεις-αιτήματα κατά της κρίσης

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 19:49
UPD:19:56

Προτάσεις-αιτήματα κατά της κρίσης καταθέτει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης και παράλληλα ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητηριο Αθήνας.

Συγκεκριμένα ζητεί:

- Από το Υπουργείο Απασχόλησης και τον ΟΑΕΔ την άμεση, ενεργητική επιδότηση της απασχόλησης στις Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις σύμφωνα με κατάταξη των επιχειρήσεων κατά κατηγορία, αριθμού απασχολούμενων π.χ. για επιχειρήσεις που απασχολούν 3 άτομα να επιδοτείται η απασχόληση του ενός για διάστημα 18 μηνών υπό την προϋπόθεση της διατήρησης και των τριών θέσεων εργασίας κ.λπ.

- Την δημιουργία "Ταμείου Ανεργίας για τους Επαγγελματοβιοτέχνες" που πτωχεύουν λόγω της κρίσης. Το Ταμείο θα παρέχει στήριξη για κάποιο αρχικό διάστημα.

- Από το Υπουργείο Οικονομικών την άρση των νέων φορολογικών μέτρων και κύρια του μέτρου της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου.

- Την παράταση της δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και περαίωσης φορολογικών υποθέσεων για ένα εξάμηνο.

- Την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το διάστημα της κρίσης στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Από το Υπουργείο Ανάπτυξης την άμεση ενεργοποίηση του νέου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και την επέκτασή του και σε επιχειρήσεις που δεν αποδεικνύουν κερδοφορία κατά το 2008.

- Το πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ και Δημοτικών Τελών.

- Το πάγωμα χρεών των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες για κάποιο διάστημα.

- Την αναστολή της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο.

- Από τον ΟΑΕΕ την αναστολή μηνύσεων για 6 μήνες προς τους Επαγγελματοβιοτέχνες που χρωστούν στο ταμείο.

«Είναι κατανοητό ότι πολλά από τα πιο πάνω μέτρα δεν είναι δυνατόν να παγιοποιηθούν, η προσωρινή όμως εφαρμογή τους είναι αναγκαία και θα αποδείξει μια πραγματική ευαισθησία για την τάξη των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ανάλογη του ρόλου και του έργου που επιτελούν στην κοινωνία και την οικονομία. Γιατί το δικαίωμα στην στήριξη πρέπει να έχουν και οι Μικρές Επιχειρήσεις όταν λειτουργεί πρόγραμμα στήριξης προς τις Τράπεζες» επισημαίνει το ΒΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα