Τράπεζες: Πώς προσπαθούν να απαλλαγούν από τα ρωσικά assets

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 10:29
UPD:10:30
REUTERS/ALESSANDRO GAROFALO

Η UniCredit και η Citigroup είναι ανάμεσα στις δυτικές τράπεζες με σημαντική παρουσία στη Ρωσία. Η εισβολή της όμως στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, ανάγκασαν τα τραπεζικά στελέχη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη χώρα. Πλέον προετοιμάζονται για ζημίες άνω των 10 δισ. δολαρίων στις ρωσικές δραστηριότητές τους.

Προσπαθώντας όμως  να αποφύγουν μεγάλες απομειώσεις αξιών στους ισολογισμούς τους, οι δύο τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων (asset swaps), όπως αναφέρουν πηγές των Financial Times.

Η UniCredit έχει λάβει αρκετές προσφορές από ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αγοράσει την τοπική θυγατρική της, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της, Αντρέα Όρτσελ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από τη χώρα. Μία από τις προσφορές μάλιστα ήρθε από τον όμιλο Interros, την επενδυτική επιχείρηση που ανήκει στον Βλαντίμιρ Ποτάνιν, έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας που δεν έχει ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις.

Έχοντας απορρίψει την πρόταση του Ποτάνιν, η UniCredit συζητάει την πώληση της ρωσικής της επιχείρησης με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων και αναζητούν τρόπο να εισέλθουν στη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, η UniCredit αρνήθηκε την πρόταση του ομίλου Interros φοβούμενη μεγάλη απώλεια εσόδων, όπως συνέβη με την SocGen, η οποία αναμένεται να χάσει 3,1 δισ. ευρώ από την πώληση της Rosbank στην Interros.

Η ιταλική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χάσει 5,3 δισ. ευρώ εάν χαθεί ολόκληρη η ρωσική της επιχείρηση.

Τόσο η UniCredit, όσι και η Citi, η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι προσπαθούσε να πουλήσει τη ρωσική επιχείρηση λιανικής πέρυσι, έχουν διερευνήσει συμφωνίες όπου θα ανταλλάσσουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους με την τοπική τράπεζα, αναφέρουν οι πηγές των FT. 

Η UniCredit επεξεργάζεται συμφωνίες με τράπεζες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις όπου θα ανταλλάσσει τα ρωσικά χαρτοφυλάκια δανείων της με τα χαρτοφυλάκια ξένων πιστώσεων του αντισυμβαλλομένου.  Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στην τράπεζα να μειώσει την καθαρή της έκθεση στη Ρωσία από 4,5 δισ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου σε 3,2 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου. Όμως, καθώς περισσότερες ρωσικές τράπεζες έχουν πληγεί με κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές οι επιλογές έχουν γίνει πιο δυσκολες.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του τραπεζικού της ενεργητικού, VTB και  Sberbank, είναι τα μόνα ρωσικά ιδρύαμτα με σημαντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ωστόσο, και οι δύο έχουν προστεθεί στη λίστα των κυρώσεων τους τελευταίους δύο μήνες και κλείσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τους. 

Η Citi προτιμάει την πώληση σε μια οντότητα που δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αντί για μια ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων. Γι αυτό και πραγματοποιεί «πολλαπλές συνομιλίες» με μεσαίου μεγέθους ρωσικές τράπεζες για να πουλήσει την λιανική τραπεζική και μέρος των εμπορικών της δραστηριοτήτων στη χώρα.

naftemporiki.gr

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα