Κ. Καραμανλής: Τεράστιο βάρος το δημόσιο χρέος

«Ανεύθυνες» οι διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 11:52

Η ελληνική οικονομία έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και χρόνιες αδυναμίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι αδυναμίες της οικονομίας μας ιδίως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οφείλονται στην ανισορροπίες που έχουμε κληρονομήσει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πιο σοβαρή είναι «η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους».

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μόνο για τόκους η χώρα μας θα δώσει το 2009 περίπου 12 δισ. ευρώ, πάνω από 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων. «Είναι όλα όσα εισπράττονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ».

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος που περιορίζει τόσο τις αναπτυξιακές όσο και τις κοινωνικές δυνατότητες. Εάν μια χώρα αφήσει να φανεί ότι εκτρέπονται τα ελλείμματα, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται σοβαρά. Εάν μια χώρα δημιουργήσει την εντύπωση ότι διολισθαίνει σε μια ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή, όπως αυτή που ανεύθυνα εισηγείται η αντιπολίτευση μπορεί να προκύψει δυσκολία δανεισμού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Εάν το δημόσιο χρέος αγνοείται μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει τα πάντα. Και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ήξεραν, το έλεγαν, αλλά για το κομματικό συμφέρον το ξεχνούσαν. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το χρέος το 1981 πλησίασε το 99% το 2004, αυξήθηκε δηλ. πάνω από τρεις φορές. Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Μειώσαμε σημαντικά τα ελλείμματα, μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία μας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες είναι ανεύθυνες και είναι επικίνδυνες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Το διακύβευμα είναι το μέλλον του τόπου»

«Το διακύβευμα είναι το μέλλον του τόπου»

«Το πρόβλημα με το χρέος αφορά στο κόστος του δανεισμού και το πρόβλημα αυτό οφείλεται τόσο στο ύψος του χρέους που άφησε το χθες όσο και στη διεθνή συγκυρία. Επιδεινώνεται όμως και από τα τελευταία γεγονότα, τα γεγονότα που πλήγωσαν την εικόνα της πατρίδας μας. Τα γεγονότα που αδικούν κατάφωρα την Ελλάδα. Εχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, το λέω ξανά και το λέω ευθέως: Η παγκόσμια κρίση έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια, απαιτεί υπευθυνότητα από όλους».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα