Στα 200 ευρώ το φυσικό αέριο - Στα 120 δολ. το πετρέλαιο

Στα 1,93 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης - Στα 2,08 το πετρέλαιο κίνησης
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 11:44
UPD:12:41
REUTERS/NICK OXFORD

Σκηνικό τρόμου στην αγορά ενέργειας, με το ράλι των καυσίμων να μην έχει τέλος.

Καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη στο Άμστερνταμ είδε την τιμή του να εκτινάσσεται έως και 21% στο νέο ιστορικό υψηλό των 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν, με την τιμή στα 182,812 ευρώ.   

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Ρωσιά κλιμακώνει την επίθεσή της στην Ουκρανία με ανηλεές σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων και η Δύση ενισχύει τις κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας. Υπάρχουν φόβοι ότι το επόμενο βήμα από τη Μόσχα θα είναι να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσκού αερίου, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη ήδη αντιμετωπίζει οξύτατη ενεργειακή κρίση. 

«Ο πόλεμος ήδη προκαλεί ζημιές σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ουκρανίας, με την παραγωγή του καυσίμου να έχει μειωθεί δραστικά και τους δύο αγωγούς διανομείς στο Χάρκοβο να έχουν δεχθεί πλήγμα από βομβαρδισμούς» τονίζουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Engie EnergyScan και προσθέτουν ότι θα έχουμε και «τις επιπτώσεις πιθανής περαιτέρω αυστηροποίησης των κυρώσεων».

Την ίδια ώρα δεν έχει τέλος το ράλι και στην τιμή του πετρελαίου. Το μπρεντ έφτασε ενδοσυνεδριακά μία ανάσα από τα 120 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 10 χρόνια. Στις 11:40 ώρα Ελλάδος καταγράφει άνοδο 3% στα 116,5 δολάρια το βαρέλι. Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, με την τιμή του στα 113,15 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό, που νωρίτερα είχε σπάσει το φράγμα των 115 δολαρίων. 

Με τις διεθνείς τιμές σε εκρηκτικό ράλι, η τιμή της αμόλυβδης σήμερα στην Ελλάδα έφτασε στα 1,93 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης σκαρφάλωσε στα 2,08 ευρώ το λίτρο. 

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα