Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση για τη συνεργασία ΕΕ- Ινδίας

Υπογραμμίζονται οι βασικές αρχές για τη θαλάσσια ασφάλεια
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 12:56
UPD:13:07
Shutterstock

Ανακοίνωση σχετικά με την συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας, για την συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, υπογραμμίζει τις βασικές αρχές που πρεσβεύει η Ελλάδα, ήτοι τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, καθώς και την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με χθεσινή ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αναφέρεται στην σύγκληση του δευτέρου γύρου του διαλόγου ΕΕ-Ινδίας για ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, που έλαβε χώρα διαδικτυακά χθες 1 Φεβρουαρίου. 

Συγκρατείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία δεσμεύονται για μια τάξη πραγμάτων στον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, όπως ο σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία ναυσιπλοΐας, το ανεμπόδιστο νόμιμο εμπόριο, και η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση αυτή, η οποία ταυτίζεται με τις θέσεις τις οποίες πρεσβεύει η χώρα μας και τις οποίες προωθούμε τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και βεβαίως στην περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα συγκρατείται το γεγονός ότι η Ινδία, ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την περίοδο, με την οποία η Ελλάδα έχει αναθερμάνει πρόσφατα τις σχέσεις της, ασπάζεται πλήρως τις θέσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της με το γειτονικό Μπαγκλαντές.

Η Ελλάδα προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις χώρες που ασπάζονται τις ανωτέρω θεμελιώδεις αρχές.

Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόσκληση του Ινδού ΥΠΕΞ προς τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Ινδία το συντομότερο δυνατόν. Η εν λόγω επίσκεψη προγραμματίζεται να λάβει χώρα την προσεχή άνοιξη.

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα