Διαμάχη ξέσπασε για το δωρεάν... γκάζι στο Internet

Αντιπαράθεση παρόχων με «διαιτητή» την ΕΕΤΤ
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 07:42
UPD:07:43
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, χωρίς αύξηση των τιμολογίων στους συνδρομητές του, δημιουργεί την αναγκαιότητα και στους υπόλοιπους παρόχους να πράξουν το ίδιο για λόγους ανταγωνισμού και με αφορμή αυτό έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, με «διαιτητή» την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οι εταιρείες δεν λένε όχι στον διπλασιασμό των ταχυτήτων (και δεν θα μπορούσαν άλλωστε). Αυτό που απασχολεί είναι το κόστος, το οποίο συνολικά για τους τρεις παρόχους, Vodafone, Wind και Nova, εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Vodafone έχει ζητήσει λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την ΕΕΤΤ με αίτημα να σταματήσει να εγκρίνει τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ που αφορούν διπλασιασμό των ταχυτήτων, ενώ η Nova απευθύνθηκε στον ΟΤΕ και την ΕΕΤΤ, θέτοντας θέμα μείωσης της τιμής της μετάβασης από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες με το επιχείρημα ότι οι μεταβάσεις θα γίνουν μαζικά, άρα δεν έχουν το ίδιο κόστος όπως όταν γίνονται για μία σύνδεση χωριστά.

Με άλλα λόγια, το ζητούμενο από τους παρόχους είναι ο ΟΤΕ να κάνει έκπτωση στις τιμές χονδρικής, στη λογική ότι ο ίδιος θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταχυτήτων στους δικούς του συνδρομητές και αυτό ουσιαστικά «αναγκάζει» την υπόλοιπη αγορά να ακολουθήσει με ένα κόστος που δεν έχει υπολογίσει στα τρέχοντα πλάνα της.

Στην επιχειρηματολογία των παρόχων περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η ΕΕΤΤ εξετάζει τα πακέτα του ΟΤΕ με βάση το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM - Price Squeeze Model) που έχει καταρτιστεί το 2011 (σ.σ.: τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ, ως επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην αγορά, ελέγχονται για το αν αφήνουν ικανό περιθώριο κέρδους στην υπόλοιπη αγορά).

Το επικαιροποιημένο PSM βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου ακόμα δεν λαμβάνεται υπόψη. Η Vodafone ζητά τα πακέτα του ΟΤΕ να ελεγχθούν με βάση το νέο PSM, καθώς και να εξεταστεί τι σημαίνει ο διπλασιασμός των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Όπως εκτιμάται, οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ θα ληφθούν όταν κλείσει το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ολομέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των στελεχών της είναι η νέα αυτή διαφορά μεταξύ ΟΤΕ και υπόλοιπων παρόχων να λυθεί ρυθμιστικά, δηλαδή να υπολογιστεί πώς μπορεί να διαμορφωθεί το τέλος της μετάπτωσης από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες όταν αυτό αφορά πολλές συνδέσεις μαζί.

Πάντως, εκτός από τη διοίκηση του ΟΤΕ που έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες κινήσεις και ορθώς πράττει, οι διοικήσεις των Vodafone, Wind και Nova αναγνωρίζουν επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των επικεφαλής τους, την ανάγκη να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η χώρα έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Ουραγός στις ταχύτητες

Βάσει του τελευταίου Speedtest Global Index της Ookla (μετρήσεις των ταχυτήτων σύνδεσης παγκοσμίως που θεωρούνται οι πιο έγκυρες) η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία με μέση ταχύτητα 31,6 Mbps, ενώ αντίθετα στην κινητή βρίσκεται στην 31η θέση (χάνοντας πάντως 6 θέσεις στην τελευταία μέτρηση) με μέση ταχύτητα 51,42 Mbps.

Η συζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες κυριαρχεί γενικότερα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και έχει και διπλή όψη γιατί η Ελλάδα είναι πίσω όσον αφορά τη συνδεσιμότητα (τις γραμμές οπτικής ίνας που είναι διαθέσιμες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) ταυτόχρονα όμως η ζήτηση για υπερ-υψηλές ταχύτητες δεν θεωρείται ικανοποιητική σε βαθμό που να επιβάλλει στους παρόχους να «τρέξουν» τις σχετικές επενδύσεις.

Η πρωτοβουλία του ΟΤΕ για την αναβάθμιση των ταχυτήτων δωρεάν στους συνδρομητές του (για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100 και όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι) ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι τεχνολογικά δυνατό, ενώ οι συνδρομητές του ΟΤΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο έτος.

Ανανεώσεις «θητειών» και αλλαγές

Την απόφαση ανανέωσης της θητείας του προέδρου της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνου Μασσέλου, που λήγει 9/2/22, και των δύο αντιπροέδρων Δημητρίου Βαρουτά και Σπυρίδωνος Παντελή (έληξε 17/1/22) έχει λάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι κ.κ. Μασσέλος, Βαρουτάς και Παντελής έλαβαν πρόσκληση για ακρόαση από τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου. Πιθανότατα αλλαγές θα γίνουν στα 6 μέλη της Ολομέλειας, η θητεία των οποίων έληξε 11 Ιανουαρίου 2022. Η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις σε επίπεδο Ολομέλειας μέχρι να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η νέα σύνθεσή της. Το θέμα του διπλασιασμού των ταχυτήτων, το νέο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου και η εκ νέου ανάλυση των αγορών 3Α (χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση) και 3Β (χονδρικής κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση) που καθορίζουν τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις του ΟΤΕ θα αποτελέσουν τα βασικότερα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί το επόμενο διάστημα η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα