Στην περιφέρεια το 82% του ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 12:10
UPD:18:08

Τον απολογισμό υλοποίησης των έργων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και τον προγραμματισμό για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, συζήτησαν στο υπουργείο Οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υφυπουργός Οικονομίας κ.Χρήστος Φώλιας και ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου κ. Κων. Μουσουρούλης με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους το 2006 για να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ΚΠΣ).

Χαρακτήρισε σχετικά ικανοποιητικό το επίπεδο απορρόφησης το οποίο έχει φτάσει στο 58% στο τέλος του 2006, έναντι του 23% που ήταν το 2004. Για τις συμβολαιοποιήσεις είπε ότι για τις περιφέρειες έχει φθάσει το 93% και ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος. Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε το 2007 πολύ δύσκολη χρονιά διότι οι ευελιξίες που υπήρχαν ως τώρα είναι πολύ λιγότερες.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα πραγματοποιείται από τώρα και στο εξής μία συνάντηση το μήνα (την τελευταία Παρασκευή εκάστου μηνός) μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και των γενικών γραμματέων των περιφερειών για να γίνεται καλύτερα ο συντονισμός. Αναγνώρισε ταυτόχρονα τις δυσκολίες δεδομένου ότι το 2007 θα υπάρχει ένα διπλό έργο:

- Της προώθησης του Γ' ΚΠΣ

- Της δυναμικής έναρξης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς το οποίο θα εγκριθεί ως το τέλος Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τα επιχειρησιακά προγράμματα θα εγκριθούν το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας. Και συμπλήρωσε ότι το 82% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) θα κατευθυνθεί προς την περιφέρεια.

Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που αναμένονται για την ανάπτυξη του τομέα τεχνολογιών, όπως και στον γ΄κύκλο προκήρυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου έχουν υποβληθεί 5.400 προτάσεις συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 530 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τις προτάσεις αυτές προβλέπεται η δημουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι θα λειτουργήσει νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών για το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας είπε ότι κανένας καλόπιστος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που έχει γίνει στο Γ΄ΚΠΣ και ότι έχει εξυγιανθεί όλο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Και πρόσθεσε ότι κάθε μήνας και κάθε χρόνος που περνάει η χώρα μας γίνεται όλο και πιο αξιόπιστος εταίρος και κατέληξε ότι το σύνθημα πρέπει να είναι «κανένα ευρώ σαν δαπάνη και το τελευταίο ευρώ σαν επένδυση».

Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης κλείνοντας την εισήγησή του είπε ότι θα πρέπει να συμβολαιοποιηθεί και το υπόλοιπο 10% των συμβάσεων για το Γ΄ΚΠΣ κατά τη διάρκεια του 2007.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα