Πλήγμα από δηλώσεις Μπερνάνκι

Ξάφνιασε τους επενδυτές η «δημοσιονομική κρίση»
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street, με πρωταγωνιστές στις απώλειες μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας, μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπέν Μπερνάνκι για «δημοσιονομική κρίση» τις επόμενες δεκαετίες, οι οποίες ξάφνιασαν τους επενδυτές.

Η θετική πορεία των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών ανεκόπη, στον απόηχο των προειδοποιήσεων του Μπερνάνκι για δημοσιονομικά προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση και λόγω της νέας υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδυτές θορυβήθηκαν επίσης από τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπίνι Σμάγκι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αγνοήσουν τα πληθωριστικά ρίσκα και την επάρκεια ρευστότητες διεθνώς, ώστε να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων.

Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων αντέστρεψαν το αρχικό κλίμα ευφορίας που πυροδότησαν ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακές απώλειες στις 1.509,47 μονάδες.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,09%, στις 6.210,30 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,012%, στις 5.555,04 μονάδες, όπως και ο DAX, κατά 0,18%, στις 6.689,62 μονάδες.

Η Novartis, ελβετική φαρμακοβιομηχανία η οποία ανακοίνωσε την παρουσίαση τεσσάρων νέων φαρμακευτικών προϊόντων, σημείωσε απώλειες. Η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου των ήμισυ των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Η Delhaize, βελγική εταιρεία που έχει στην κατοχή της αμερικανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, μετά και την ανακοίνωση μικρών μεταβολών στις πωλήσεις δ' τριμήνου, καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Απώλειες και για την Allianz, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, η οποία προσφέρθηκε να αγοράσει το υπόλοιπο της γαλλικής AGF έναντι 10 δισ. ευρώ.

Η Tieto Enator ήταν η εταιρεία που υποχώρησε περισσότερο ανάμεσα στις εταιρείες του Stoxx 600. Η μεγαλύτερη νορβηγική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το 2006 μειώθηκαν περισσότερο των προβλέψεών της, λόγω της αύξησης των εξόδων.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,63%, στις 17.370,93 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα