Εγκρίθηκε το ΕΣΠΑ από την Ε.Ε.

Επίτροπος Ντ. Χούμπνερ: «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα»
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 12:17
UPD:13:10

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την επίτροπο της Ε.Ε. Ντ. Χούμπνερ κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 έδωσε σήμερα στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντανούτα Χούμπνερ.

Το ελληνικό ΕΣΠΑ, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων λίγων μηνών, καθορίζει γενικά τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τις κοινοτικές επενδύσεις ύψους 20,12 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα επτά έτη για να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις περιφέρειες του στόχου «σύγκλιση» και στις περιφέρειες του στόχου «ανταγωνιστικότητα και απασχόληση».

Οι προτεραιότητες της Ελλάδας για την περίοδο 2007-2013, όπως καθορίζονται στο ΕΣΠΑ, είναι οι εξής:

-Επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας

-Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία

-Απασχόληση και κοινωνική συνοχή

-Εκσυγχρονισμός του θεσμικού περιβάλλοντος

-Ελκυστικότητα της Ελλάδας και των περιφερειών της ως τόπων επένδυσης, εργασίας και διαβίωσης.

Η Ελλάδα σκοπεύει να υλοποιήσει τις γενικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ μέσω των 13 επιχειρησιακών προγραμμάτων, πέντε περιφερειακών και οκτώ θεματικών, στα οποία πρέπει να προστεθεί το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ευρύτερο έγγραφο-πλαίσιο, τον κατάλογο των προγραμμάτων και την ενδεικτική ετήσια κατανομή από κάθε Ταμείο, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων από την Επιτροπή.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα, η οποία κατήγαγε μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι μια ξεχωριστή μέρα και ιστορική επιτυχία, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη μετά τη Μάλτα η οποία πετυχαίνει την έγκριση του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση του κ. Καραμανλή με την κ. Χούμπνερ.

«Είναι μια ιδανική αρχή, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι τα πάνω από 20 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομής που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2013 θα αξιοποιηθούν επενδυτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Φώλιας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι, με την ίδια ζέση, προετοιμασία και πίστη της δουλειάς που θα κάνουμε, θα έχουμε το καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα, για την περιφέρεια της Ελλάδας, όπου θα κατευθυνθεί και θα επενδυθεί το 82% των κοινοτικών πόρων και για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ξεχωριστά».

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα»

Η κ. Χούμπνερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση των συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων από διαφορετικές περιοχές και περιφέρειες. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα της να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέχρι το καλοκαίρι.

«Είμαστε πολύ περήφανοι στην Επιτροπή που η Ελλάδα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα και η δεύτερη μετά τη Μάλτα που ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι το πρόγραμμα παρεμβάσεων της ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής για τα επόμενα επτά χρόνια», δήλωσε η επίτροπος.

Πίσω από αυτό το πρόγραμμα, πρόσθεσε η κ. Χούμπνερ, υπάρχει ήδη σκληρή δουλειά από όλες τις πλευρές – την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τις Υπηρεσίες της Επιτροπής. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση της Επιτροπής, γιατί το πρόγραμμα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ως προς τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

«Η Ελλάδα κινείται προς αυτό που ονομάζουμε "Ατζέντα της Λισσαβόνας", δηλαδή στην επένδυση, στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την οικονομία της γνώσης. Επίσης στην προσέλκυση ανθρώπων που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν, αλλά και να ζήσουν και να εργαστούν στις περιφέρειες της Ελλάδας.

Η επίτροπος επεσήμανε πάντως ότι η πραγματική πρόκληση θα είναι η εφαρμογή του νέου προγράμματος, θέμα το οποίο εξετάστηκε αυτές τις δύο ημέρες στις συναντήσεις της με τους αρμόδιους υπουργούς.

«Συγχαρητήρια λοιπόν στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι μια πραγματικά καλή περίοδος, ένα καλό πρόγραμμα και μια καλή εφαρμογή του στα χρόνια που έρχονται για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την ανακοίνωση της επίσημης έγκρισης του ΕΣΠΑ.

O υπουργός δήλωσε ότι η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία. Ήρθε μετά από σκληρή, επίμονη, μεθοδική και καλά οργανωμένη δουλειά σχεδόν τριών ετών και ως συνέχεια της επιτυχίας που σημειώθηκε το Δεκέμβριο 2005, με τη διασφάλιση κονδυλίων ύψους 20,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013, παρά την αυξημένη πίεση για μείωση των πόρων λόγω της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αλογοσκούφης συνεχάρη όσους εργάσθηκαν για την επιτυχία αυτή και ιδιαίτερα τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστο Φώλια και τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΟ κ. Κώστα Μουσουρούλη, τονίζοντας: «Καθήκον μας είναι τώρα να διασφαλίσουμε συλλογικά ότι η επιτυχία αυτή θα αξιοποιηθεί προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – ιδιαίτερα της Περιφέρειας – και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα