Καθηλωμένες στις καρέκλες διασκέδαση και προοπτικές

Στα όριά του ο κλάδος της εστίασης - Πλήθος υπηρεσιών στο «κόκκινο»
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 06:58
UPD:07:00
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
dalexaki@naftemporiki.gr

Με τη διασκέδαση να είναι από σήμερα «καθηλωμένη» στις καρέκλες και με τους επιχειρηματίες της εστίασης -και όχι μόνονα βρίσκονται για ακόμα μια φορά στα όριά τους ενεργοποιούνται τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα νέα μέτρα και μέχρι νεωτέρας, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για μπαράζ ελέγχων σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης προκειμένου να υπάρξει καθολική συμμόρφωση στα μέτρα.

«Δεν είναι λουκέτο… αλλά είναι, για κάποιες επιχειρήσεις» αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι της καφεστίασης, σημειώνοντας ότι «πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν απεριόριστο χώρο και μεγάλη δυνατότητα να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα. Η ύπαρξη μόνο καθήμενων περιορίζει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. στις Κυκλάδες, μια τέτοια εξέλιξη σχεδόν καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων. Η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο ασφυκτική για τον κλάδο, ο οποίος παραμένει σε θολά νερά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τον Αύγουστο, πολύ δε περισσότερο από Σεπτέμβρη».

Μπαράζ ακυρώσεων

Τα νέα μέτρα προκαλούν ακόμα ένα γερό «σοκ» στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση δεξιώσεων, συμπαρασύροντας μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, από το catering έως τους γραφίστες προσκλητηρίων γάμων και βαφτίσεων. Και αυτό γιατί ο περιορισμός μόνο σε καθήμενους συνδαιτυμόνες προκαλεί μπαράζ ακυρώσεων τελετών και εορταστικών εκδηλώσεων.

«Η αγορά της εστίασης είναι κυκλική. Δεν αφορά μονάχα μια δραστηριότητα. Όλοι οι κρίκοι συνδέονται: από τις αφίξεις των τουριστών στα καράβια και στα αεροδρόμια, μέχρι τους γάμους και τα βαφτίσια. Ειδικά μετά το πολύμηνο λουκέτο του κλάδου, πολλά καταστήματα διεύρυναν τις υπηρεσίες τους προκειμένου όταν λειτουργήσουν ξανά να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους πελάτες. Δεν είναι μόνο το delivery φαγητού μια επιπλέον υπηρεσία στο κανάλι της εστίασης. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η βιωσιμότητα πολλών καταστημάτων απειλείται. Είτε μικρά είτε μεγάλα, τα λειτουργικά κόστη εκτοξεύονται και καλούμαστε κάθε φορά να αναπροσαρμόζουμε σε χρόνο μηδέν τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τις όποιες νέες συνθήκες» σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μειωμένα ενοίκια

Σε αυτό το περιβάλλον ο κλάδος της εστίασης επιθυμεί τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων ενοικίων, θέμα που ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) θέτει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, ζητά με επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και κοινοποίησε προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Η ΠΟΕΣΕ αναφέρεται σε έξι παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά:

1. Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2. Τη μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

3. Την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4. Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης - Αίθουσες εκδηλώσεων.

5. Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.

6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

O κλάδος ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για την πορεία της αγοράς στις τουριστικές περιοχές όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Σεπτέμβριο και δη στον βαθμό που επιβεβαιωθεί το νέο «κύμα» που ήδη ακούγεται ότι θα επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα.

Έκκληση για παρέμβαση

Νομοθετική παρέμβαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των εργαζομένων στην εστίαση, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στις επιχειρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, εάν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος -ο οποίος θα δέχεται στην επιχείρησή του εμβολιασμένους- απολύσει εργαζόμενο που αρνηθεί να εμβολιαστεί, τότε ο υπάλληλος -με το ισχύον καθεστώς- μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει μια τεράστια αποζημίωση. «Είναι σύνθετο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί απάντηση στη διαβούλευση που θα γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 15 του μηνός», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να μην πέφτει το “μπαλάκι” στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί ψάχνουν να βρουν τη λύση».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα