Παράταση δύο στοχευμένων μέτρων

Υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων, αναστολή συμβάσεων εργασίας και για τον μήνα Ιούνιο
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 22:34
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Σε «στοχευμένη» παράταση και για τον μήνα Ιούνιο δύο βασικών μέτρων στήριξης, όπως είναι το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά θα αφορούν μόνο συγκεκριμένους κλάδους.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα επικεντρωθεί κυρίως στον τομέα του τουρισμού αλλά και στην εστίαση, καθώς οι κλειστοί χώροι -που έχουν υποχρεώσει πολλές επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές- δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το τέλος Ιουνίου.

Αντίστοιχης λογικής θα είναι και η εφαρμογή του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων για τον μήνα Ιούνιο. Θα επιλεγούν δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές για τμήμα ή για ολόκληρο τον Ιούνιο.

Επιδότηση παγίων δαπανών

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την ενεργοποίηση όλων των μέτρων στήριξης που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή των αρχικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Δικαιούχοι θα είναι οι επαγγελματίες που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο αρκεί να είχαν μείωση εσόδων άνω του 30% κατά τη διάρκεια του 2020. Για την καταβολή της ενίσχυσης, θα πρέπει το ύψος των παγίων δαπανών να είναι μεγαλύτερο από τις ενισχύσεις που έχει ήδη λάβει η επιχείρηση μέσω των υπόλοιπων μέτρων στήριξης και κυρίως μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις το αργότερο έως 17 Ιουνίου, προκειμένου και οι φορολογικές αρχές να είναι σε θέση να αντλήσουν τα στοιχεία για τις πάγιες δαπάνες μέσα από το έντυπο Ε3. Τα 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην αγορά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα καταβληθούν με τη μορφή συμψηφισμών με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Αποζημιώσεις Απριλίου

Σήμερα αναμένεται να γίνει νέα καταβολή και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές κατά τον μήνα Απρίλιο. Μέχρι και χθες οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 80.000. Ήδη από την Τετάρτη έχουν πληρωθεί πάνω από 35.000, ενώ σήμερα προγραμματίζεται ο αριθμός αυτών που θα έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται -ποσά από 500 έως 4.000 ευρώ- να φτάσει στους 75.000.

Σε καθεστώς εποπτείας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΥΠΟΙΚ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ αντίθετα απέκλεισε το ενδεχόμενο υπολογισμού του τέλος επιτηδεύματος αναλογικά με τις ημέρες λειτουργίας ενός επαγγελματία μέσα στην πανδημία λόγω δημοσιονομικού κόστους.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η χώρα παραμένει σε καθεστώς αυξημένη εποπτείας -καλώς εχόντων των πραγμάτων η εποπτεία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2022- κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο του 10ου μεταμνημονιακού γύρου, ο οποίος και θα ολοκληρωθεί με την εκταμίευση της δόσης των ANFAs και των SMps μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα