Η χρονιά της πανδημίας πάγωσε τους δείκτες Swatch

Πτώση πάνω από 50% στις πωλήσεις του 2020 και αύξηση ζημιών
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 23:21

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
semma@naftemporiki.gr

Ι

σχυρό αποτύπωμα στα μεγέθη της Τhe Swatch Group Greece είχε η πανδημία, με τις πωλήσεις της εταιρείας να υποχωρούν πάνω από 50%, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση στον κλάδο ρολογιών και κοσμημάτων, που είναι από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο συγκριτικά με κάθε άλλη κατηγορία της αγοράς μόδας.

Η Τhe Swatch Group Greece δραστηριοποιείται στο εμπόριο και την αντιπροσώπευση ρολογιών γνωστών οίκων του εξωτερικού, όπως Swatch, Longines, Omega, Hamilton, Rado κ.ά. Στο τέλος του 2020 το δίκτυο των εταιρικών καταστημάτων της εταιρείας αριθμούσε πέντε σημεία, εκ των οποίων τέσσερα στην Αττική (Omega και Tissot boutique, καθώς και δύο καταστήματα Swatch) και ένα (Swatch store) στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά το δίκτυο, μαζί με τους συνεργάτες franchisee, αριθμεί σήμερα 87 καταστήματα.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στην οικονομική χρήση 2020 ανήλθε σε 10.438.219,99 ευρώ έναντι 21.624.340,71 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση 51,73%. Οι δε ζημίες της χρήσης ανήλθαν σε 3.080.878,87 ευρώ, έναντι ζημιών της προηγουμένης χρήσης 1.007.532,07 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η πτώση του κύκλου εργασιών οφείλεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της νόσου Covid-19. Και καθώς η κρίση μαίνεται, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει και τις επιπτώσεις της στη μετέπειτα πορεία της.

Η Swatch, η οποία στο τέλος του 2020 απασχολούσε 76 εργαζόμενους στην Ελλάδα, συγκριτικά με 85 τον προηγούμενο χρόνο, εμφανίζει σωρευμένες ζημίες 5.476.305,35 ευρώ - παράγοντας κινδύνου για την ομαλή συνέχεια της δραστηριότητάς της.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις, η δραστηριότητά της δημιουργεί χρηματοοικονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων συναλλαγματικών ισοτιμιών, διακυμάνσεων των επιτοκίων, πιστωτικών κινδύνων και κινδύνων ρευστότητας. Το συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης του κινδύνου έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων στη χρηματοοικονομική απόδοση και στο πλαίσιο αυτό η οικονομική διεύθυνση παρακολουθεί και διαχειρίζεται τις προκλήσεις. Σημειώνεται ότι η έκθεση του ομίλου σε συναλλαγματικούς κινδύνους προέρχεται κυρίως από εμπορικές συναλλαγές με την Ελβετία. Επίσης, το σύνολο των αγορών εμπορευμάτων που πραγματοποιεί η εταιρεία προέρχεται από εταιρείες του ομίλου The Swatch Group.

Στην οικονομική χρήση 2020 προέκυψαν πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές 14.783,16 ευρώ και χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές 10.824,49 ευρώ. Όσο για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των πελατών, η The Swatch Group αναφέρει ότι παρακολουθείται διαρκώς και όταν κρίνεται αναγκαίο ζητούνται αλλαγή τρόπου πληρωμής και επιπλέον εξασφαλίσεις, ενώ εστιάζει στη συνετή διαχείριση της ρευστότητας με το κατάλληλο μίγμα διαθεσίμων και εγκεκριμένων πιστώσεων. Η εταιρεία διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από έλλειψη επαρκούς ρευστότητας φροντίζοντας να υπάρχουν πάντα εξασφαλισμένες πιστώσεις προς χρήση, τουλάχιστον για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της.

Εν κατακλείδι, το Swatch Group στην Ελλάδα εμφάνισε επιδόσεις ανάλογες του συνόλου της αγοράς ρολογιών, που υπολογίζεται γύρω στο 50% κατά το 2020, με μικρότερες απώλειες να εμφανίζουν οι εταιρείες που διαθέτουν «ψηφιακή βιτρίνα». Σημειώνεται ότι η The Swatch Group Greece γνωστοποίησε στις 25.2.2020 την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ της ιστοσελίδας του e-shop της.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα