Θ. Σκυλακάκης: 7,8 με 7,9 δισ. ευρώ αναμένει η Αθήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 14:35
UPD:14:44
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την ολοκλήρωση των δαπανών που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στο τέλος του 2025 ώστε έως τον Αύγουστο του 2026 η Ελλάδα να καλύψει τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν, έχει θέσει ως στόχο η Κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, το 2021 εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει 7,8 με 7,9 δισ. ευρώ, όπως έγραψε το πρωί η Naftemporiki.

Αναφερόμενος στην απορρόφηση των 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου, επεσήμανε ότι δεν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2026, όπως προβλέπεται, άλλα νωρίτερα στις 31 Δεκεμβριου 2025. «Αντί δηλαδή  να ισχύσει το Ν συν 3 (που ισχύει για το ΕΣΠΑ), τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης .

Όσον άφορα τα χρήματα που αναμένει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι θα εισπραχθούν 7,8 με 7,9 δις ευρώ, περισσότερα δηλαδή από την προκαταβολή των 4 δις ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράξει η χώρα μας τα επιπλέον 3,8 με 3,9 δισ. ευρώ φέτος είναι να πετυχαίνει τους στόχους και τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή θα γίνει με την καταβολή της προκαταβολής 13%, εντός του 3ου τριμήνου, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Κατόπιν έως το τέλος του έτους, η χώρα θα εισπράξει ακόμα 3,8 με 3,9 δισ. ευρώ που θα αποτελούν την 1η δόση από τα χρήματα που προβλέπονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για να λαμβάνονται τα χρήματα θα πρέπει η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υλοποιούν τα λεγόμενα KPIs, (Key Performance Indicators) με βάση τους στόχους και τους χρόνους που έχουν τεθεί. «Η ομάδα θα πρέπει να παίζει και να προπονείται ταυτόχρονα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ραλλού Αλεξοπούλου 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα