Γ. Πλακιωτάκης: Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες

Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 16:06

Ειδική εκδήλωση-παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο για την περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης και τη μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας διοργάνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αφορμή την εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλασσίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στο υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας, η οποία συντάχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων λειτουργεί από τον Νοέμβριου του 2019 με ειδικό λογισμικό που ανέπτυξε και παραχώρησε το Safe Water Sports στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία και στατιστικές σχετικά με τα θανάσιμα ατυχήματα και τους τραυματισμούς που συμβαίνουν στη θάλασσα και τα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές) τα έτη 2017-2020. Ήδη η εν λόγω έκθεση του Παρατηρητηρίου έχει αποτελέσει αφορμή για νομοθετικές ρυθμίσεις κι ενημερωτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να συμβάλλουν στην μείωση των ανθρώπινων απωλειών στη χώρα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε σε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που υλοποίησε το υπουργείο τους τελευταίους μήνες και ειδικότερα:

Το νέο ΠΔ 71/2020, που αφορά στη λειτουργία των σχολών ναυαγοσωστικής και στη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών και περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ενίσχυσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης στη χώρα, όπως:  

i. Βελτίωση της ποιότητας των σπουδών ναυαγοσωστικής.

ii. Αλλαγή του τρόπου εξετάσεων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών που μπορούν να αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις σχολές ώστε να μην υπάρχουν κενές θέσεις.

iii. Αλλαγή των προϋποθέσεων που καθορίζουν αν μια παραλία πρέπει να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις πανελλαδικά.  

iv. Αύξηση του ελάχιστου ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης κατά μία ώρα (10:00-18:00) και παράλληλα παροχή δυνατότητας των επιτροπών ανά δήμο για περαιτέρω αύξηση του ωραρίου ή/και της χρονικής διάρκειας ναυαγοσωστικής κάλυψης παραλιών.

v. Αυστηρές χρηματικές ποινές σε φορείς που δεν τοποθετούν ναυαγοσώστες σε παραλίες που υπάρχει υποχρέωση με βάση τον νόμο.

vi. Ο νέος Γενικός Κανονισμός Λιμένων (ΓΚΛ 20) για τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του λουόμενων και αυτών που συμμετέχουν στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε, επίσης, η επιτυχημένη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, σε έναν ευαίσθητο τομέα, αυτόν της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Μετά την προμήθεια 155 φορητών συσκευών από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με τα οποία εξοπλίστηκαν οι λιμενικές Αρχές όλης της χώρας και με το ειδικό λογισμικό ελέγχων για φορητές συσκευές που παραχώρησε δωρεάν στο Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports, οι έλεγχοι σε ναυαγοσώστες στις παραλίες και στις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής έγιναν πλέον ψηφιακοί.

Το νεοσύστατο γραφείο «Ψηφιακής διαχείρισης - ελέγχου θαλασσίων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα» της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας εκπόνησε ειδικά ψηφιακά φύλλα αστυνομικού ελέγχου που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ασφαλείας από τους ναυαγοσώστες και τις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής. Το 2020 ήταν έτος πιλοτικής λειτουργίας του νέου συστήματος, ενώ από την αρχή της νέας καλοκαιρινής περιόδου όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά, με άμεσο αποτέλεσμα την κατάργηση της γραφειοκρατίας και την διενέργεια στοχευμένων, ταχύτερων και περισσότερο αποτελεσματικών ελέγχων.

Ο πρόεδρος του Safe Water Sports, Παναγιώτης Πασχαλάκης, αναφέρθηκε σε μία ακόμα καινοτομία που εισάγεται φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής (ΕΣΝΕ) και αφορά στη χρήση από τους ναυαγοσώστες της ΕΣΝΕ, της ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα LifeguardRescue, η οποία αναπτύχθηκε από το Safe Water Sports με την υποστήριξη της Cosmote, για να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις διασώσεις και τις περιπτώσεις παροχής πρώτων βοηθειών από τους ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες της χώρας. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα στον σχεδιασμό μιας ακόμα περισσότερο αποτελεσματικής πανελλαδικής ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών τα επόμενα χρόνια.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με ελάχιστους παρευρισκόμενους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Μάριος Μυρωνάκης, οι υπαρχηγοί καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα