Στην εκκίνηση εντυπωσιακού ράλι οι τιμές εμπορευμάτων

Άλμα για πετρέλαιο, μέταλλα και bitcoin βλέπει η Goldman Sachs
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 22:01

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
e.triiri@naftemporiki.gr

Εντυπωσιακό ράλι για τις τιμές εμπορευμάτων, από πετρέλαιο έως πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, προβλέπει η Goldman Sachs για το επόμενο εξάμηνο, με καταλύτη τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, τα χαμηλότερα επιτόκια και το ασθενέστερο δολάριο. Ωστόσο, ενώ η άνοδος των τιμών εμπορευμάτων και γενικότερα πρώτων υλών αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές, από την άλλη εντείνει τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να έχουν τον τελευταίο καιρό ενταθεί οι συζητήσεις για το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης.

Ήδη οι επιχειρήσεις στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τους επενδυτές για τις επικείμενες αυξήσεις των τιμών τους, καθώς το κόστος πρώτων υλών αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσα στους επόμενους μήνες.

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή brent στην αγορά πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι και η τιμή αργού στα 77 δολάρια το βαρέλι σε διάστημα έξι μηνών, με το πετρέλαιο να συνεχίζει τη θεαματική άνοδο του πρώτου τριμήνου. «Αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών στη ζήτηση πετρελαίου, αύξηση κατά 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στους επόμενους έξι μήνες» σημειώνει η Goldman Sachs, επικαλούμενη την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και την επικείμενη αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών τον Μάιο θα ανοίξει ξανά τις αεροπορικές συγκοινωνίες και θα αυξήσει τη ζήτηση για ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η κατανάλωση πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αναφορικά με τον χρυσό, η αμερικανική τράπεζα βλέπει την τιμή του στα 2.000 δολάρια η ουγκιά το προσεχές εξάμηνο και εκτιμά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για το bitcoin για να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το πολύτιμο μέταλλο και να το αντικαταστήσει ως ασφαλές καταφύγιο κατά του πληθωρισμού αλλά και σε απρόβλεπτα σοκ. Άλλωστε, θεωρεί ότι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και τα δύο ενεργητικά. Η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η χρήση του καθιστά το bitcoin ιδιαίτερα ευάλωτο στο να χάσει την αποθηκευτική του αξία, σημειώνουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Eπίσης, η τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον χαλκό, θέτοντας ως στόχο για τους επόμενους 12 μήνες μία τιμή στα 11.000 δολ. ο τόνος, επικαλούμενη τη χαμηλή προσφορά του και τις χαμηλές επενδύσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο βασικό μέταλλο. Η Goldman Sachs βλέπει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά για τον χαλκό, εν μέσω αυξημένης ζήτησης από τα προγράμματα υποδομών. Παρότι η Κίνα θα διατηρήσει τον κορυφαίο ρόλο της όσον αφορά τη ζήτηση για εμπορεύματα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι δεν θα είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη που θα κατευθύνει τις τιμές των εμπορευμάτων την προσεχή δεκαετία.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα