ΣΒΕ προς Σταϊκούρα: Υπερβολική η φορολόγηση μεταβίβασης της επιχείρησης από γενιά σε γενιά

Προτάσεις για τον εξορθολογισμό συντελεστών φορολογίας
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 15:13
UPD:15:16
SHUTTERSTOCK

Υπερβολική χαρακτηρίζει τη φορολόγηση της μεταβίβασης της επιχείρησης από γενιά σε γενιά, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΒΕ), ενώ σε σημερινή του επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προτείνει σειρά μέτρων για τον εξορθολογισμό των σχετικών συντελεστών φορολογίας. 

Ο ΣΒΕ σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με δεδομένα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων:

α) είναι οικογενειακές και

β) βρίσκονται σε φάση μεταβίβασης της ιδιοκτησίας τους στη 2η και στην 3η γενιά,

θα περίμενε κανείς από την πολιτεία να διευκολύνει τη συνέχειά τους και να την εξασφαλίσει με ευνοϊκούς όρους. Αντ’ αυτού όπως, όπως υποστηρίζει ο ΣΒΕ,  η πολιτεία συντηρεί αναίτια και σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης την άνιση φορολογική μεταχείριση νομικών και φυσικών προσώπων στην περίπτωση μεταβίβασης μετοχών από την πρεσβύτερη στη νεότερη γενιά. 

"Γιατί πως είναι δυνατόν η υπεραξία από την πώληση μετοχών να μην φορολογείται όταν αυτή γίνεται μεταξύ νομικών προσώπων και να φορολογείται με το εξοντωτικό 15% όταν πρόκειται για μεταβίβαση μεταξύ φυσικών προσώπων;", τονίζει. 

Δυστυχώς, προσθέτει ο ΣΒΕ, "το κράτος εξακολουθεί να συντηρεί αφενός ένα αναχρονιστικό καθεστώς υπολογισμού της αξίας της επιχείρησης (ΠΟΛ 1055/2003) και αφετέρου την άνιση φορολογική μεταχείριση σε βάρος των φυσικών προσώπων".  

Κατά τον ΣΒΕ, η διατήρηση του συγκεκριμένου καθεστώτος θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια πλήθους οικογενειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται υπο μεταβίβαση, ειδικά μικρομεσαίων με έδρα στην Ελληνική περιφέρεια που, ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή και στην περιφερειακή ανάπτυξη. 

Με στόχο την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του καθεστώτος μεταβίβασης μετοχών σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ο ΣΒΕ στην επιστολή προς τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, πρότεινε την ακόλουθη σειρά μέτρων: 

Α. Συντελεστές φορολόγησης της υπεραξίας μετοχών

1. Η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών να μειωθεί σε ποσοστό 5%,

2. Η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση μετοχών μεταξύ συγγενών Α’ βαθμού να έχει συντελεστή 1% και μεταξύ συγγενών Β’ βαθμού να έχει συντελεστή 2%, και, 

3. Ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, από τα οποία όμως να αφαιρούνται οπωσδήποτε τα ειδικά αποθεματικά.

Β. Συντελεστές φορολόγησης της μεταβίβασης/πώλησης μετοχών 

1. Φορολόγηση του συνόλου της αξίας από την πώληση μετοχών μεταξύ συγγενών Α’ βαθμού με συντελεστή 1% και μεταξύ συγγενών Β’ βαθμού με συντελεστή 2%, 

2. Οι ίδιοι συντελεστές 1% και 2% να ισχύουν και για τη μεταβίβαση εξ’ αιτίας δωρεάς/γονικής παροχής σε συγγενικά πρόσωπα 1ου και 2ου βαθμού, και,

3. Για τον υπολογισμό της αξίας της επιχείρησης, προτείνουμε αυτή να είναι ίση με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μείον των όποιων αποθεματικών αυτά εμπεριέχουν.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα