Λευκός Οίκος: Προς 25% ο φορολογικός συντελεστής των εταιρειών

Από τον αρχικό στόχο 28%
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 10:43
UPD:10:47
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο Αμερικνός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των ΗΠΑ στο 28% από 21% ως τον κύριο τρόπο χρηματοδότησης του σχεδίου των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις υποδομές, αλλά λίγοι άνθρωποι στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του Λευκού Οίκου, πιστεύουν πραγματικά ότι το ποσοστό θα καταλήξει εκεί.

Ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι είναι ανοιχτός σε συμβιβασμούς, αφού ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει για φορολογικό συντελεστή κάτω του 28%.

«Είμαι πρόθυμος να το ακούσω, είμαι ανοιχτός σε αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Το Reuters πήρε συνέντευξη από περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους εταιρειών και Λευκών Οίκων που συμμετείχαν στην ώθηση του σχεδίου για τις υποδομές. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι ο Λευκός Οίκος και οι επιχειρηματικές ομάδες θα συμβιβαστούν με συντελεστή φόρου εταιρειών 25% - ένα επίπεδο που δεν θα είχε επιλέξει καμία πλευρά, αλλά και οι δύο θα μπορούσαν να ζήσουν με αυτό.

«Δεν μας αρέσει, αλλά περιμένουμε να είμαστε στο 25%», δήλωσε ένας λομπίστας σε μια κορυφαία εταιρεία ενέργειας των ΗΠΑ, ζητώντας την ανωνυμία. «Αν ναι, θα το θεωρήσουμε νίκη»

Ο φορολογικός συντελεστής των ΗΠΑ μειώθηκε στο 21% από 35% μετά την μείωση του φόρου του 2017 από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν πολύ λιγότερα. Η αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εταιρείες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σημαντικό μέρος του σχεδίου του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναδιαρθρώσει την οικονομία των ΗΠΑ με στόχο τη μείωση της ανισότητας και την προσπάθεια να ανταγωνιστεί την ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη της Κίνας.

Οι πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Google, Facebook και Merck & Co της Alphabet, είναι μεταξύ πολλών που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους φόρους, δήλωσαν στο Reuters ειδικοί επί του θέματος.

Η Amazon υποστηρίζει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εδώ ως μέρος μιας αναθεώρησης των υποδομών, δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου λιανοπωλητή των ΗΠΑ, την Τρίτη. Ο κ. Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Amazon ήταν μία από τις 91 εταιρείες του Fortune 500 που «χρησιμοποιούν διάφορα νομικά κενά όπου δεν πληρώνουν ούτε μια πένα σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος», σε αντίθεση με τις οικογένειες μεσαίας τάξης που πληρώνουν φορολογικούς συντελεστές άνω του 20%.

Το πακέτο υποδομών και επενδύσεων του κ. Μπάιντεν περιλαμβάνει δρόμους και γέφυρες και χρηματοδότηση για προσιτή στέγαση και εργαζόμενους φροντίδας ηλικιωμένων, μεταξύ άλλων.

Εκτός από την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, ο Λευκός Οίκος πιέζει για έναν ελάχιστο αμερικανικό και παγκόσμιο φόρο για τις εταιρείες και αυξάνει την επιβολή της φορολογικής νομοθεσίας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα