Στη γραμμή ΗΠΑ το ΔΝΤ προτείνει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις επιχειρήσεις

Μία μέρα μετά την πρόταση Μπάιντεν
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 17:18
UPD:17:31
REUTERS/Yuri Gripas

Υπέρ της επιβολής ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επί των εταιρειών τάχθηκε σήμερα  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία ημέρα μετά την αντίστοιχη έκκληση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν προς αυτή την κατεύθυνση.

Oπως δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπίνατ, οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας και με τη μεταφορά χρημάτων προς τους φορολογικούς παραδείσους, γεγονός που «μας ανησυχεί πολύ,  γιατί μειώνει τη φορολογική βάση πάνω στην οποία οι κυβερνήσεις μπορούν να εισπράττουν έσοδα και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές δαπάνες. Είμαστε λοιπόν πολύ υπέρ ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επί των εταιρειών».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του CNBC., η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για μίνιμουμ εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21% από το 28% που ισχύει σήμερα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, θα τεθεί προς τους ηγέτες των G-20, ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να αναζητούν συνεχώς νέες έδρες και «παραθυράκια» προκειμένου να μειώνουν τους φόρους τους οποίους πληρώνουν επί των κερδών τους.
 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα