Γαλλία: Στο 9% το δημόσιο έλλειμμα λόγω κορωνοϊού

Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 15:37
UPD:15:38
REUTERS/GONZALO FUENTES

Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να φθάσει το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2021, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ την Κυριακή, από την προηγούμενη πρόβλεψη 8,5% καθώς η χώρα εισέρχεται στο τρίτο εθνικό lockdown προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η αλλαγή ακολουθεί μια προηγούμενη προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης της Γαλλίας από 6% σε 5% για το τρέχον έτος, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των νέων περιορισμών καθ 'όλη τη διάρκεια του Απριλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα σχολεία, καθώς και τα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει.

Ο κ. Λε Μερ, μιλώντας στην τηλεόραση LCI, δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αναμένεται να φθάσει το 118% του ΑΕΠ φέτος, από τις τελευταίες προβλέψεις του για το 115%. Σε μια ακόμη εκτίμηση νωρίτερα, ο κ. Λε Μερ είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φθάσει το 122% του ΑΕΠ.

Όπως πολλές χώρες της Ευρώπης, η Γαλλία έχει δεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις προβληματικές εταιρείες με κρατικά δάνεια, καθώς και να τις βοηθήσει με ενοίκια και μερική ανεργία.

Ο Πρόεδρος Μακρόν ήλπιζε να απομακρύνει τη Γαλλία από την πανδημία χωρίς να χρειαστεί να επιβάλει άλλο ένα ευρύ απαγορευτικό, αποφεύγοντας ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία, αλλά οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα