Ελαφρώς μειωμένοι οι πόροι του Ιταλικού Recovery Plan

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 20:07
UPD:20:15
REUTERS/REMO CASILLI

Ο Υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο παρουσίασε σήμερα το σχέδιο του Ιταλικού Recovery Plan σε τηλεδιάσκεψη στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Κάτω και Άνω Βουλής. Αν και οι αρχικές προβλέψεις του Ιανουαρίου προέβλεπαν πόρους ύψους 196 δισ Ευρώ, εν τούτοις οι διαθέσιμοι για την Ιταλία μειώθηκαν στους 191.5 δισ Ευρώ, βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και του Ιταλικού ΑΕΠ του 2019.

«Το σχέδιο αποτελεί για την χώρα μας μια πολύ σημαντική ευκαιρία, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με συντονισμό και σημαντικά μέσα κάποια δομικά προβλήματα» δήλωσε ο Υπουργός. 

«Το Next Generation Eu αποτελεί ιστορικό πέρασμα στην διαδικασία ένταξης της Ευρώπης και ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην δημιουργία μιας κοινής ισορροπίας’ συνέχισε ο κ. Franco. ‘Το 90% των πόρων θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού, η κάθε χώρα θα πρέπει να διευκρινίσει τα σχέδια επένδυσης επιμερισμένα σε έξι τομείς, και που αποτελούν προτεραιότητες για την χώρα μας’.

Το κρατικό σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέχρι τις 30 Απριλίου, κάτι που βάζει χρονική πίεση στην Κυβέρνηση η οποία και ανέθεσε στον κολοσσό consulting McKinsey τον σχεδιασμό του Ιταλικού Recovery Plan. Από την στιγμή της παραλαβής, η επιτροπή της Κομισιόν θα χρειαστεί 8 εβδομάδες για την αξιολόγηση του σχεδίου, με την εκταμίευση να αναμένεται στο τέλος του καλοκαιριού, όπως δήλωσε ο Υπουργός.

Τέλος, ο Υπουργός Franco τόνισε πως οι τρεις κύριες μεταρρυθμίσεις που περιμένει η ΕΕ από την Ιταλία είναι στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στη δικαιοσύνη και στη νομοθετική απλοποίηση, ενώ οι κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις θα είναι η ψηφιοποίηση, η οικολογική μετάβαση και η κοινωνική ένταξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα