Στη «ΜΕΘ» από.... τη μη κατανάλωση τα αλκοολούχα ποτά

Καθίζηση στις πωλήσεις του κλάδου το 2020
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 18:01
UPD:18:04
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Σε «ΜΕΘ» οδήγησε το χονδρικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με τα στοιχεία του κλάδου για το 2020 να αντανακλούν το ισχυρότατο πλήγμα στο ευρύτερο «οικοσύστημα» εστίασης και τουρισμού, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με ένα δυνατό θετικό σοκ στην αγορά, όπως είναι η μείωση της φορολογίας.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά 52%. Το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών για το 2020 παρουσίασε πτώση 32% σε σύγκριση με το 2019, την οποία συγκράτησε μερικώς η μικρή αύξηση 2% που καταγράφηκε στο κανάλι της λιανικής -σούπερ μάρκετ και cash and carry αλυσίδων-, όντας και το μόνο που παραμένει σε λειτουργία, σε αντίθεση με την επιτόπια κατανάλωση (bars, cafe bars, εστιατόρια κ.ά.) που πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.

Στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος, με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας.

Υψηλή φορολογία

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας από τη νόσο Covid-19 έδωσαν τη χαριστική βολή στον ήδη βεβαρημένο από την υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο κλάδο των αλκοολούχων ποτών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ε.Ε.-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. «Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας» επισημαίνει η ΕνΕΑΠ, τονίζοντας παράλληλα ότι στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο.

Επισημαίνεται ότι η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τους 66 χιλ. εργαζόμενους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα, που στηρίζει το εισόδημα τουλάχιστον 35 χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα