Έλον Μασκ: «Είμαι ο πλουσιότερος του πλανήτη; Τι περίεργο»

Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2021 16:25
UPD:16:27
REUTERS/CALLAGHAN O'HARE

Ο Έλον Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πριν από δυο μέρες,  ξεπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος της Amazon που ήταν στην κορυφή της σχετικής λίστας από το 2017, με την περιουσία του να ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 185 δισ. δολαρίων.

Ο οραματιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας έφτασε στην κορυφή μετά από την άνοδο της μετοχής της Tesla που  άγγιξε για πρώτη φορά την Τετάρτη τα 700 δισ. δολάρια, αλλά ο Έλον Μασκ φαίνεται να διατηρεί την ψυχραιμία του καθώς αντέδρασε στα ευχάριστα νέα με λίγες μόνο λέξεις λέγοντας απλά «τι περίεργο» και προσθέτοντας αμέσως μετά «λοιπόν, πίσω στη δουλειά…».

Σε μια συνέντευξή του το 2014 στο BBC είχε πει ότι δεν ξέρει πόσο πλούσιος είναι, αν και δεν έχει θέμα με την επιδίωξη του πλούτου «εάν γίνεται με ηθικό και καλό τρόπο», χωρίς ωστόσο αυτός ο σκοπός να είναι ο οδηγός του. Ο ίδιος έχει πει μάλιστα ότι θεωρεί τον εαυτό του μηχανικό και όχι επενδυτή τονίζοντας ότι ότι που τον ξυπνά κάθε πρωί είναι η επιθυμία επίλυσης τεχνικών προβλημάτων.

«Σχεδόν τα μισά από τα χρήματά μου θα βοηθήσουν προβλήματα της Γης και τα υπόλοιπα θα βοηθήσουν στην ίδρυση μια αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Άρη για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της ζωής (όλων των ειδών) σε περίπτωση που η Γη χτυπηθεί από μετεωρίτη όπως οι δεινόσαυροι ή αν συμβεί ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και καταστρέψουμε τους εαυτούς μας».

Βέβαια, ο ιδρυτής της Tesla ακολούθησε τουλάχιστον τον δρόμο που ακολουθούν  οι κροίσοι μετακομίζοντας από την Καλιφόρνια στο Τέξας, πολιτεία που έχει αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των πλουσίων για την επιβολή μηδενικού φόρου εισοδήματος.

Κανείς δεν έχει δει τέτοια εκτόξευση όπως του Μασκ, αναφέρει το Bloomberg. Όπως σημειώνει, την προηγούμενη χρονιά ο γεννημένος στη Νότια Αφρική μηχανικός πρόσθεσε πάνω από 165 δισ. δολάρια στην περιουσία του κάτι που μάλλον αποτελεί την πιο γρήγορη περίπτωση δημιουργίας πλούτου στην ιστορία. «

Καύσιμο» για την άνοδο ήταν το πρωτοφανές ράλι της μετοχής της Tesla η οποία κατέγραψε άνοδο 743% πέρυσι, μεταξύ άλλων, για τα σταθερά κέρδη και την ένταξή της στον δείκτη S&P 500. Οι μετοχές κέρδισαν πάνω από 23.900% από την αρχική δημόσια προσφορά το 2010 ενώ να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, η περιουσία του Ελον Μασκ ήταν περίπου 27 δισ. δολάρια

Πάντως παρά τη θεαματική άνοδο της Tesla, o Τζεφ Μπέζος θα διατηρούσε το προβάδισμα έναντι του Μασκ αν δεν χρειαζόταν λόγω του διαζυγίου του να δώσει το ένα τέταρτο του οικογενειακού μεριδίου στην Amazon στην πρώην συζυγό του. Στο να χάσει την πρώτη θέση έπαιξε ρόλο και η δωρεά μετοχών αξίας περίπου 680 εκατ. δολαρίων που έκανε τον Νοέμβριο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί ότι παρά την πανδημία αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους έγιναν το 2020 πλουσιότεροι καθώς οι 500 πιο εύποροι του κόσμου, πρόσθεσαν συνολικά 1,8 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα