Talk of the market: Οι τράπεζες δίνουν την κατεύθυνση

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 11:18

Η συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αγορών το τελευταίο διάστημα παραπέμπει σε προσδοκία για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει η οικονομική ανάλυση. Ο ισχυρισμός φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στις ασιατικές αγορές, καθώς υπάρχουν κάποια μηνύματα για ανάταξη της οικονομίας μετά την καθίζηση του ΑΕΠ που προκάλεσε η πανδημία. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αν και οι αγορές ακολουθούν το ίδιο τέμπο, παρά τις εύλογες διορθωτικές κινήσεις.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά, αλλά οι επενδυτές σπεύδουν να αποκομίσουν κέρδη σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινείται με βήμα σημειωτόν στις 800 μονάδες τις τελευταίες ημέρες. Έτσι, μετά από μια ήπια διόρθωση χθες, της τάξης του 0,15%, σήμερα συνεχίζονται οι ήπιες πωλήσεις στο άνοιγμα. Καταλύτης για την εξέλιξη της συνεδρίασης είναι οι τράπεζες.

Εντωμεταξύ, κρίσιμο διάστημα ακολουθεί για τις τράπεζες, καθώς θα κληθούν να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της νέας γενιάς κόκκινων δανείων τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται ότι σταδιακά αίρονται τα moratoria πληρωμών σε δάνεια που μπήκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις λόγω πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο και πλέον συμπληρώνεται το επίμαχο όριο των 9 μηνών.

Με μηνύματα στους εργαζόμενους οι επικεφαλής των τραπεζών γνωστοποιούν τα σχέδια και τους στρατηγικούς τους στόχους ενόψει της νέας χρονιάς.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη γνώμη των εργαζομένων στα σχέδια της τράπεζας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα καταστήματα νέας γενιάς που εγκαινιάζει, τις αλλαγές που δρομολογεί στην εσωτερική δομή του οργανισμού κ.ο.κ..

Σε τροχιά μετασχηματισμού η Alpha Bank με ναυαρχίδα το project Galaxy, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPL στην Ευρώπη. To νέο σχήμα - που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στη holding που δημιουργείται των θυγατρικών σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία - εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Ο Δημήτριος Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, όπου κατείχε και θέση αντιπροέδρου. Ο ίδιος, μαζί με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος ωστόσο παραμένει στο Δ.Σ., έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Invesco Finance S.A., που ελέγχεται από τον Δημήτριο Μπάκο και τον Ιωάννη Καϋμενάκη, να της μεταβιβάσουν μερίδιο 18,33% στην εταιρεία. Eντωμεταξύ, σήμερα η εταιρεία γνωστοποίησε ότι παραιτήθηκε και ο Μιχαήλ Κατούνας.

Στο click in shop φέρεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ως το μοντέλο που θα διαδεχθεί το click away στην αγορά ενόψει της σταδιακής άρσης του lockdown. Ουσιαστικά πρόκειται για αγορές από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Το νέο μοντέλο έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ επαγγελματιών εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κάποια καταστήματα το είχαν υιοθετήσει πριν ακόμη επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα, ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας. Αν και το χρονοδιάγραμμα και οι προδιαγραφές ισχύος του νέου μοντέλου τελούν υπό την αίρεση των απαραίτητων εγκρίσεων από τους λοιμωξιολόγους, εκτιμάται ως πιθανή η εφαρμογή του από τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις (11/1/2021).

Η Entersoft A.E. ανακοίνωσε ότι μόλις χθες, 29/12/2020, υπέγραψε εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Optimum A.E. έναντι τιμήματος 5,1 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα αντληθέντα κεφάλαια από την εισαγωγή της Entersoft στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και εν μέρει από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας.

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Η προσφορά ύψους 15 εκατ. ευρώ της Pyletech Shipyards κρίθηκε μη αποδεκτή από τους πιστωτές και πλέον είναι ζητούμενο υπό ποιους όρους θα προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός ώστε να προσελκύσει καλύτερο μείγμα επενδυτών και τιμήματος.

Στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 11 εκατ. ευρώ προχώρησε η I.Kλουκίνας - Ι.Λάππας με σκοπό την αναχρηματοδότηση δανειακών της υποχρεώσεων. Η σύμβαση έγινε με διαχειριστή πληρωμών και ομολογιούχο δανειστή την Alpha Bank, η διάρκεια του δανείου είναι οκταετής με περίοδο χάριτος ενός έτους και επιτόκιο 2,4% πλέον euribor τριμήνου και αποσκοπεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας προς την Alpha Bank.

Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 2,85 εκατ. ευρώ προχώρησε η Εβροφάρμα με σκοπό την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Η έκδοση καλύφθηκε από την Εθνική Τράπεζα, ενώ πρόκειται για δάνειο 5ετούς διάρκειας, χωρίς εξασφαλίσεις που πραγματοποιείται με την εγγύηση που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο OΔΔHX σήμερα δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 625 εκατ. ευρώ που τίθενται σε δημοπρασία ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% θα μπορούν να υποβληθούν την επομένη. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 2 Δεκεμβρίου το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε σε -0,28%.

Σημειώνεται επίσης ότι οι φορολογούμενοι έχουν μια τελευταία ευκαιρία, σήμερα και αύριο, να ρυθμίσουν υποχρεώσεις στην εφορία αξιοποιώντας την διευκόλυνση των 100 ή 120 δόσεων που είχαν χάσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο. Μπορούν να επανενταχθούν στο μέτρο με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, μέσω υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ mybusinessSupport πληρώνοντας την δόση του Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα